Minister andis laevakaitsemeeskonnale medalid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsemeeskonna vastuvõtutseremoonia Tallinna lennujaamas.
Laevakaitsemeeskonna vastuvõtutseremoonia Tallinna lennujaamas. Foto: Kaitseväe peastaap

Täna hommikul saabus viiekuuliselt Euroopa Liidu operatsioonilt Atalanta koju mereväe neljas laevakaitsemeeskond.

Meeskonna võtsid Tallinna lennujaamas pidulikul tseremoonial vastu kaitseminister Urmas Reinsalu, Saksamaa Liitvabariigi suursaadik Christian Matthias Schlaga ja mereväe staabi ülem kaptenleitnant Jüri Saska.

«Atalanta on Euroopa Liidu kõige tähtsam missioon – toiduabilaevade kaitsmine tähendab paljudele  inimestele otsest ellujäämist,» ütles kaitseminister Urmas Reinsalu, kelle sõnul kaitsevad Eesti julgeolekut nii Atalanta kui Afganistani operatsioonidel osalevad kaitseväelased. Minister kinnitas koju saabunud laevakaitsjatele, et peagi vastu võetav veteranipoliitika toetab kõiki välisoperatsioonidel käinud sõdureid.

«Lisaks kaitseväelaste aitamisele missiooni ajal toob veteranipoliitika kaasa paremad väljaõppe- ja ümberõppevõimalused ning toetuse kaitseväelaste peredele,» ütles Reinsalu.

Minister andis meeskonna liikmetele üle rahvusvahelistel sõjalistel operatsioonidel osalenu medalid.

Saksamaa Liitvabariigi suursaadik Christian Matthias Schlaga tänas Eesti mereväelasi koostöö eest ning tunnustas nende professionaalsust.

Järjekorras neljas laevakaitsemeeskond alustas teenistust operatsioonil Atalanta juulikuus. Teenistuse jooksul eskortis meeskond humanitaarabilaevu ning aitas oktoobris vabastada piraatide kinni peetud Iraani meremehi.

Laevakaitsemeeskond teenis Saksamaa Liitvabariigi fregati Sachsen pardal. Üksuste lõpurivistusel tunnustasid Eesti ja Saksamaa mereväelasi kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras ja Bundeswehri operatsioonide väejuhatuse ülema kindralleitnant Rainer Glatz.

Euroopa Liidu operatsioon Atalanta tegutseb Punasel merel ja India ookeani lääneosas alates 2008. aastast. Operatsioonil osaleb korraga viis kuni kümme sõjalaeva koos patrull- ja luurelennukitega. Eesti laevakaitsemeeskonnad on teeninud operatsioonil saksa ja prantsuse alustel alates 2010. aastast.

Atalanta operatsioonipiirkond on üle kahe miljoni ruutmiili (nelja miljoni ruutkilomeetri) suurune ala, mis ulatub Punase mere lõunaosast Adeni lahe ja India ookeani lääneosani. Atalanta tegutsemisajal pole ühtegi humanitaarabi laeva selles piirkonnas rünnatud.

Euroopa Liidu operatsioonidest on Eesti varem osalenud operatsioonil Althea Bosnia- Hertsegoviinas.

Järgmine laevakaitsemeeskond asub teenistusse veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles