Surnult sündinud lapsed saavad unikaalse koodi

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi
Beebi Foto: SCANPIX

Alates 2013. aastast hakatakse ka surnult sündinud lastele andma isikukoodide sarnased unikaalseid koodid, et võimaldada nende tuvastamine erinevates tervisevaldkonna infosüsteemides.

Surnult sündinud lapseks on vastsündinu kehamassiga vähemalt 500 grammi alates 22. rasedusnädalast, kellel puuduvad elutunnused nagu iseseisev hingamine, südamelöögid, nabaväädi pulsatsioon või tahtele alluvad ilmsed liigutused.

Surnult sündinud lapsele antav unikaalne kood on identifikaator, mis antakse eesmärgiga võimaldada surnult sündinud lapse tuvastamine erinevates tervisevaldkonna infosüsteemides.

Koodi väljastab Tervise Arengu Instituudi (TAI) meditsiiniline sünniregister. Nimelt pöördub surnultsünni korral tervishoiuasutuse sünnikaardi eest vastutav töötaja TAI meditsiinilise sünniregistri poole taotlusega see kood väljastada.

Sotsiaalministeeriumi spetsialist Mari Asser täpsustas, et alates 2013. aastast Tervise Arengu Instituudi poolt väljastatav kood ei ole isikukood, kuna isikukood väljastatakse vastsündinule, leidlapsele, elamisloa või elamisõiguse taotlejale, Euroopa Liidu, Euroopa Majanduspiirkonna liikmesriigi ja Šveitsi Konföderatsiooni kodanikule elukoha esmakordsel registreerimisel Eestis, isikukoodita Eesti kodanikule ja isikule, kelle kohta koostatakse perekonnaseisukanne.

Surnult sündinud lapsele antav kood on isikukoodi loogikale vastava kood, kuid antud kood ei ole isikukood ja seda ei kanta tavapärase vastusündinud lapse registreerimisega võrreldes rahvatikuregistrisse.

Asser seletas, et surnult sündinud lapse unikaalne kood koosneb 11 kümnendnumbrist. Esimene number näitab sündinud lapse sugu ja sünnisajandit (ühekohaline arv), järgnevad sünniaasta kaks viimast numbrit (kahekohaline arv), sünnikuu (kahekohaline arv) ja sünnikuupäev (kahekohaline arv).

Ühel ja samal päeval sündinute järjenumber (kolmekohaline arv) on surnultsündinutele vahemikus 995–999. Unikaalse koodi viimane number on kontrollnumber, mis formeeritakse vastavalt Eesti Vabariigi isikukoodi standardile.

Koode hakatakse väljastama alates 2013. aasta 1. jaanuarist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles