Kodanikupäeval tunnustavad riigiasutused 22 inimest

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varasemad kodaniku aumärgid.
Varasemad kodaniku aumärgid. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kodanikupäevast, mida tähistatakse igal aastal 26. novembril, on aastatega kasvanud välja kodanikunädal, mille raames jagavad erinevad riigiasutused tunnustust aktiivsetele kodanikele.

Justiitsministeeriumi kodanikujulguse aumärgid pälvisid tänavu seitse inimest, kes aitasid tabada kurjategijat või sekkusid kuriteo ära hoidmiseks. Kultuuriminister nimetas reedel tänavuseks aasta kodanikuks pikaaegse muuseumijuhi ja kirjandusteadlase Krista Aru. Tuleval esmaspäeval annavad peaminister ja siseminister 14 ühiskondlikult aktiivsele inimesele üle kodaniku aumärgi.

Mullu tunnustati kolme ministeerium peale kokku 28 inimest, kodanikujulguse aumärgi said kümme ja kodanikupäeva aumärgi 17 inimest. Aasta kodanikuks nimetati Eesti jalgpallikoondise poolkaitsja Konstantin Vassiljev.

Kodaniku aumärgi pälvivad tänavu aktiivsed kodanikud, kes on panustanud nii kohalikul kui maakondlikul tasandil, paljud neist on küla- ja seltsielu arendajad või kohaliku kogukonna huvitegevuse eestvedajad ning aktiivsed organiseerimis- ja teavitustöö tegijad. Samuti on nad panustanud abipolitseinikena turvalisuse tagamisse.

Selle aasta kodanikupäeva moto «Väärikalt läbi elu» on inspireeritud Eesti filmi 100. juubelist ning aktiivsena vananemise ja põlvkondadevahelise solidaarsusest aastast Euroopas. Aumärkide saajate kandidaate esitasid maavalitsused, Eesti Mittetulundusühingute- ja Sihtasutuste Liit ning Eesti Kaitsevägi ning samuti mitmed eraisikud ja asutused.

Ettepanekuid laekus sel aastal siseministeeriumile kokku 31, mille vaatas läbi siseministeeriumi juurde loodud riigiasutuste ja kodanikeühenduste esindajatest koosnev komisjon

Kodanikupäev on pühendatud Eesti kodanikule, tähistamaks tema õigusi ja kohustusi. Aasta 1918 26. novembril andis Maanõukogu välja määruse Eesti kodakondsuse kohta, millega loodi esmakordselt juriidilises tähenduses mõiste «Eesti kodanik» ning sisuliselt oli tegemist Eesti riigi esimese kodakondsusseadusega. Kodanikupäeva tähistamise ning aumärkidega tunnustamise traditsioon sai alguse 1998. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles