Hüüumärkide kustutaja

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: A.Peegel

Vastses vabariigi presidendi kantselei ajalooraamatus leidub üks ootamatu tõik. Toomas Hendrik Ilvese avalike suhete nõunik Toomas Sildam meenutab, et kantseleisse tööle saabudes tegid vanemad kolleegid talle selgeks maja reeglid ning üks neist oli selline: president Ilves ei kasuta hüüumärki.

Kuna Ilves manitses neljapäevaste presidendi kärajate esinemises avaliku väitluse osalisi hoiduma turusõimu tasemel stiilist, siis näib, et hüüumärgireegli leviala võib laiendada. Viimaste nädalate õhk on olnud paks just rasvastest hüüumärkidest – nii võimuesindajate kui vabakonnast pärit kriitikute sõnavõttudes. Seetõttu on lausa sümboolne, et Ilves valis kolmapäeval vabakonna ja poliitikutega kohtumise paigaks endise Kadrioru lossi jääkeldri. Eks olnudki see suuresti peade jahutamise üritus.

Mingis mõttes tõi Ilves seda arupidamist korraldades suurerakondade eest kastanid tulest välja. Vastasel puhul püsinuks pall nende väravas, ainult et näilist legitiimsust ja moraalset kapitali olnuks neil seesugused formaadis ürituse korraldamiseks hoopis vähem. Vähemalt valeliku poliitika vastu protestijate silmis. Meie-teie vastasseis püsinuks märksa ilmsem, hüüumärkidega tulistamine võinuks vabalt jätkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles