Tallinn edestab välistudengite püüdmisel haridusmekat Tartut

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alo Raun

Kuigi Tartu Ülikool kuulub Eestist ainsana maailma tippude sekka ning on ka tudengite arvult kodumaa suurim haridustempel, satub välistudengeid üha rohkem Tallinna taustaga ülikoolidesse, selgub koolide esitatud andmete võrdlusest.

Numbreid, mille alusel välisüliõpilaste rolli konkreetses ülikoolis hinnata, on mitmeid, kuid pea kõigi nende võrdluses selgub, et Tallinn on Tartust edukam ja atraktiivsem.  Värskeim ja värvikaim näitaja neist on tänavu sügisel õppima võetute arv.  Selgub, et Heade Mõtete Linn otsustas Tartu Ülikooli ja Maaülikooli peale kokku võtta vastu 193 välismaalast, samas kui viie Tallinna ülikooli vastav koondnumber on 625 - täpselt kolm korda suurem.

Kui rääkida konkreetsete haridustemplite keeles, siis Tartu Ülikool võttis tänavu vastu 164 välismaalast, kuid Tallinna Tehnikaülikool 296. Pealinna teiseks veduriks kujunenud, eelmainitutega võrreldes kääbuskasvu Estonian Business Schoolis asus tänavu õppima sama palju välistudengeid kui Tartu Ülikooliski – 162. Võrdluseks, mainitud ülikoolides õpib kokku vastavalt 17 400, 14 300 ja 1500 inimest.

Tallinna Tehnikaülikooli prorektori Alar Kolgi sõnul pole nende ülekaalukas esikoht midagi anomaalset, vaid juhtkonna ja õppejõudude suure tahtmise ja töö vili. «Me oleme täna kõige aktiivsem ülikool välisriikides ja teeme sinna ka investeeringuid. Ma ei usu, et teiste ülikoolide õppejõud nii palju ringi sõidavad,» räägib Kolk, kes on Eesti ainus tiitlilt rahvusvahelisustumise prorektor.

«Käisime oktoobris Hiinas kolm nädalat roadshow’l, kolme nädala jooksul kümnes ülikoolis, TTÜ poolt pidas loenguid ligi 15 õppejõudu. Nii suurelt pole keegi seda teinud,» toob ta näite.

Kolk kirjeldas, kuidas saadab oma professoreid pidevalt välismaale taolistele tuuridele – Hiina, Soome, Türki jne –, kuidas nad käivad koos teise ülikoolidega üle ilma Teeviida-laadsetel messidel ning on aktiivsed sihtriikide sotsiaalmeedias – näiteks Hiina kohalikus Youtube’is nimega Youku ja sealses Facebookis nimega Renren.

Loo täisversiooni loe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles