Silver Meikar: Harta ei lahenda poliitskandaale

, «Harta 12» üks algatajatest
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Meikar
Silver Meikar Foto: Peeter Langovits / Postimees

Presidendi kokku kutsutud ümarlaual ei arutatud rahastamis- ega valetamisskandaali. Õige kah! Eesmärk oli ju välja selgitada valdkonnad, mida tuleks seaduste parandamise teel muuta, ning arutada, kuidas alternatiivseid meetodeid kasutades anda võimalus võimalikult paljudele osaleda arutlusel. Erakondade varjatud rahastamis skeemid, vassimine ja «Harta 12» on kolm eri teemat, mis kokku sidudes tekitab umbsõlme.

Rahastamisskandaal: erakonnad on kasutanud erinevaid varjatud annetamise skeeme ning usalduse taastamiseks on vaja avaldada raha päritolu ja lõpetada varjatud annetusskeemide kasutamine. Valetamisskandaal: juhtivpoliitikud on valetanud õiguskaitseorganitele ja avalikkusele ning usalduse taastamiseks on vaja seda tunnistada ja võtta poliitiline vastutus. Harta protsess: demokraatia mehhanismid ei toimi piisavalt ning avatud arutelu kaudu tuleb leida lahendused kitsaskohtadele.

Neid kolme teemat seob ühine eesmärk: peatada süvenev demokraatia- ja usalduskriis ning teha seda poliitilise kultuuri parandamise ja demokraatliku süsteemi tugevdamise kaudu. Demokraatias pole oluline mitte üksnes see, millised on poliitilised otsused, vaid ka see, kuidas nendeni jõutakse. Nii võibki presidendi kokku kutsutud ümarlaud panna aluse täiesti uuele ja tasakaalukamale poliitika toimimise mudelile, kus vabakonnal ja kodanikel on suurem sõnaõigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles