Peking nägi Chongqingi mudelis ohtu

Leslie Leino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Hiina Chicagoks» kutsutud Chongqingi linnas korra majja löönud parteisekretär Bo Xilai oli populist, kes vaeste inimeste vajadusi rahuldades endale toetust kogus, kuid selle varjus oma politseiriiki üles ehitas. Keskvalitsuse jaoks oli säärane isetegevus lubamatu.
«Hiina Chicagoks» kutsutud Chongqingi linnas korra majja löönud parteisekretär Bo Xilai oli populist, kes vaeste inimeste vajadusi rahuldades endale toetust kogus, kuid selle varjus oma politseiriiki üles ehitas. Keskvalitsuse jaoks oli säärane isetegevus lubamatu. Foto: AP/Scanpix

Enneolematu majanduskasvu varjus suureneb Hiinas ihalus tõelise sotsialismi järele, sest üks osa elanikkonnast tundub saavat liiga rikkaks. Nüüd soovib partei need hääled endale võtta.

Hiina kommunistlik partei on Xi Jinpingi näol saanud endale uue liidri. Kuigi esialgu on veel lahtine, milliseid reforme ja mis ulatuses uus juhtkond vastu võtab, on kindel see, et partei ei nõustu pealiinist erinevate otsuste ja valikutega. Just teistsugust lähenemist prooviti vasakpoolsete eestvedamisel viimase viie aasta jooksul Edela-Hiinas Chongqingi linnas, kus kõik lõppes tänavu kevadel kohaliku parteisekretäri Bo Xilai mahavõtmisega. Kommunistliku partei jaoks oli see üks suuremaid kriise pärast reformide alustamist 1978. aastal.

Niisiis, mida kujutas endast Chongqingi mudel? «Punase» kultuuri vaimus ühe mehe isikukultust ja isetegevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles