Jõulukruiisituriste vaimustasid kelgukoerad ja Vana Tallinn

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeva hommikul tõi kruiisilaev Black Watch üheks päevaks Tallinna 655 Suurbritannia kruiisituristi.


Niisugune jõulukruiis on esmakordne, varem pole britid siia talvisel ajal kruiisireise teinud.
Lisaks harjumuspärastele vanalinn-Kadriorg-Pirita ekskursioonidele sõitis kolm bussitäit valdavalt vanemas eas turiste ekskursioonile Viimsisse.

Enne seda, kui esimese turisti jalg Eesti pinnale astub, tõstetakse laevatrepi juurde käte desinfitseerimisseade. «Kujutage ise ette, mis kohutavaid pisikuid niisuguses postkommunistlikus Ida-Euroopa riigis võib leiduda. Mõnikord nad tulevad ka bussidesse ja desinfitseerivad ära kõik käepidemed ja muud kohad, mida turist võib puudutada,» räägib üks giid.

«Teie kohta ma pean neile nüüd ka korduvalt üle seletama, et tegemist ei ole KGB-ga. Paljud neist kahtlustavad tänagi igal pool KGB karvast kätt,» lisab ta. Hiljem selgub siiski, et seekordsed turistid paranoiat ei põe ja iga asja kohta õhatakse kas «How nice!» või «Wonderful!».

Esimene peatus tehakse Viimsi vabaõhumuuseumis, kus turistid saavad käsikivi tööd jälgides hõõgveini rüübata ning joogitopsidega ringi jalutades kunagise taluelu üksikasjadega tutvuda. Kõige suuremaks tõmbenumbriks aga osutuvad vabaõhumuuseumis hoopis kelgukoerad. Seitse siberi huskyt on koos oma kelguga turistidele vaatamiseks kohale toodud. Kuna õuel rohetab muru, siis jääb koerarakendiga sõit ära, aga kõik seitse koera silitatakse põhjalikult üle ning üritatakse neile ka hõõgveini pakkuda.

Vabaõhumuuseumist viib sõit edasi Viimsi Püha Püha Jaakobi kirikusse, kus neile esinevad kitarrist Heiki Mätlik ja kontratenor Ka Bo Chan. Muusika on publikule nii meele järele, et algselt vaid paari-kolme pala pikkuseks kavandatud kontsert venib tunduvalt pikemaks.

Seejärel viiakse turistid Viimsi rannarahva muuseumi, kus käib jõululaat. Esimese asjana saavad paljud neist maitsta Vana Tallinna ning peale degusteerimist ostab nii mõnigi turist lapiku pudeli kaasa. Kõik soovijad saavad proovida ka Mustlepa talu mett ning britte hämmastab siinse mee erakordselt tugev maitse.

Jõululaadalt toimetatakse turistid tagasi sadamasse. Sealt saavad need, kellel veel jaksu ja tahtmist, ka linnaekskursioonile minna. Hommikul kell üheksa saabunud kruiisilaev lahkus kell 16.

Tallinn oligi Southamptonist teed alustanud kruiisilaeva esimene peatuspaik. Siit sõidetakse edasi Peterburi. Pärast külastatakse veel Helsingit, Warnemündet ja Kieli.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles