Karl Toomet: rahuvõimaluste nappus pärast homset

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Toomet
Karl Toomet Foto: Erakogu

Karl Toomet kirjutab, et nädala eest vaherahuga lõppenud konflikt Iisraeli ja Gaza vahel võib puhkeda uuesti pärast homset, kui Palestiina omavalitsus taotleb oma mitteriigi liikmestaatuse tugevdamist ÜROs. Ent siis tõmbab see kaasa ka Läänekalda palestiinlased.

ädal eest jõustunud vaherahu Iisraeli valitsuse ja erinevate Gazas tegutsevate Palestiina militaarrühmituste vahel lõpetas järjekordse kokkupõrke. Kuid konflikt hõõgub edasi ning oleneb asjaolude kokkulangemisest, millal näeme seda kõike jälle.

Esimene võimalus saabub juba pärast homset, 29. novembril, kui ÜRO Peaassamblee hääletab, kas muuta palestiinlaste positsiooni rahvusvahelises organisatsioonis. Olles küll praegu ÜROs esindatud, soovivad palestiinlased peaassamblee hääletusega saavutada (ja ilmselt ka saavutavad) legaalselt tugevamat ÜRO mitte-liikmesriigi staatust (inglise keeles non-member state). Nimevahetusest olulisemad on aga mitmed uued võimalused ning «hüved», mis palestiinlaste jaoks sel moel rahvusvahelisel areenil avaneda saaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles