Ateena olümpiamängude proovide avamine andis juurde viis dopingupatust

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) juhatus koguneb detsembri alguses Lausanne’is, et arutada 2004. aasta Ateena olümpiamängude dopingujuhtumeid. Nimelt kontrolliti üle Ateenas võetud proovid ning viie sportlase puhul näitasid need keelatud ainete kasutamist. Kõigi viie sportlase A- ja ka B-proovide tulemused osutusid positiivseks. Kahtluse all olevate sportlaste nimesid ei soovinud ROK avalikustada, lubades juhtumit järgmisel nädalal arutama hakata.

Valgevene olümpiakomitee otsustas aga ühe patustaja isiku avalikuks teha ja teatas, et põrujaks on Ateenas vasaraheites hõbedale tulnud Ivan Tskikha, kes ka Londoni mängudelt koju saadeti. Saksamaa telekanal ARD avaldas seejärel ka ülejäänud neli nime – need on kuulitõukes kulla võitnud ukrainlane Juri Bilonoh ning kolm pronksivõitjat – kuulitõukaja Svetlana Kriveljova Venemaalt, kettaheitja Irina Jatšenko Valgevenest ja tõstja Oleg Perepetsenov Venemaalt.

Kriveljova sai seejuures algselt Ateenas 4. koha, ent kerkis medalile pärast seda, kui kulla võitnud Irina Koržanenko anaboolse steroidi kasutamise tõttu diskvalifitseeriti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles