Piirivalve müüb peagi mahakantava Mi-8 kopteri varuosi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MI-8 tüüpi helikopter
MI-8 tüüpi helikopter Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Piirivalveamet on pannud 150 000-kroonise alghinnaga enampakkumisele terve rea Mi-8 kopteri varuosi, kuna ainus seni kasutusel olnud seda tüüpi kopter läheb tänavu mahakandmisele.

Piirivalveameti pressiesindaja Kaisa Pungase sõnul on tegu küll strateegilise kaubaga, kuid selle ostmine on lubatud ka eraisikutele, sest kõiki müügis olevaid varuosi müüakse kui vanarauda.

«Varuosade kasutusiga on lihtsalt juba lõppenud ning seega praktiliselt neid muul eesmärgil kui vanarauaks viimiseks kasutada ei saagi,» ütles Pungas.

Tema sõnul pole kopteri varuosade oksjonil müümises midagi erakordset. «Näiteks aastaid tagasi müüs lennusalk oksjonil erakätesse ka 1995. aastal Saksamaalt abi korras saadud Mi-8 kopteri, mille kereressurss otsa lõppes ja mis seetõttu maha kanti,» lisas Pungas.

Piirivalve sai neli Mi-8 helikopterit koos varustusega abi korras 1995. aastal Saksamaalt. Kuna teised kopterid olid viimasena kasutusel olnust vanemad, täitus neil 30 aastaga piiratud kereressurss juba varem ning nad tuli ka varem maha kanda.

Kolmest mahakantud kopterist üks läks sisekaitseakadeemia piirivalvekolledžisse Murastesse, üks Tartusse lennundusmuuseumisse ning üks müüdi oksjonil erakätesse.

Mi-8 kopterid on välja vahetanud Itaalia tehase Agusta S.p.A õhusõidukid. Esimese Agusta-Westland 139 tüüpi kopteri sai piirivalve kätte mullu septembris ja teise tänavu detsembri keskel. Ühtlasi sõlmis siseministeerium Itaalia tootjaga lepingu kolmandagi samasuguse õhusõiduki ostuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles