Kohtunike stressitase aina tõuseb

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis piirdutakse mängijate-treenerite ja kohtunike konfliktis üldjuhul sõnavahetusega.
Eestis piirdutakse mängijate-treenerite ja kohtunike konfliktis üldjuhul sõnavahetusega. Foto: Margus Ansu

«Ta kõndis ähvardavalt minu poole, mõistsin, et ta tahab mind lüüa. Taganesin ja seejärel hakkasin jooksma. Mängijad järgnesid mulle. Jalgpallur, kellele olin punase kaardi andnud, lõi mind rusikaga näkku. Kukkusin maha. Mängijad peksid mind, kui maas lamasin.» Need on Kanada jalgpallikohtuniku Nicolas Perroni sõnad pärast 16-aastaste noormeeste liigamängu. Kaks mängijat said karistuseks 20 aasta pikkuse võistluskeelu ehk tippjalgpallureid nendest ei saa.

Ühes Argentina madalamas jalgpalliliigas läksid kohtuniku otsusega rahulolematud Huracán de Arribeñose klubi mängijad samuti vilemehele kallale. Kaks päeva tagasi määras Argentina Jalgpalliliit jõhkrutsenud mängijatele karmi karistuse. Maas pikali olnud kohtunikku Dario Fuenest jalaga pähe löönud Leandro Schiavi sai kuue aasta pikkuse mängukeelu, sama pikk keeld määrati veel kahele mängijale.

Säärased näited nõuavad kohtunikelt ilmselgelt palju julgust ja meelekindlust, et oma otsuseid ausalt langetada. Prantsusmaa Jalgpalliliidu tehtud uuringus selgus näiteks, et möödunud hooajal langes mängijate agressiivse käitumise ohvriks 5417 kohtunikku. Suuremal osal neist juhtudest oli siiski tegu verbaalse, mitte füüsilise vägivallaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles