Loomaröövi ohvriks sattunud hinnaline kilpkonn taastub stressist vaevaliselt

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomapoe hoidja Olesja koos kilpkonnaga.
Loomapoe hoidja Olesja koos kilpkonnaga. Foto: Morten Vaalma

Tartu Lõunakeskuse loomapoest varastati mõne nädala eest 1800eurone ja ligi kuuekilone punajalg-kilpkonn, kes teadaolevalt Eestis ainuke oma liigi esindaja. Politsei tõi looma varga korterist tagasi, ent kilpkonnale on loomarööv jälje jätnud.

Loomahoidja Olesja märkas hinnalise punajalg-kilpkonna kadumist poest üle-eelmisel pühapäeval kella nelja paiku.

Politsei asus vargust kohe uurima ning järgmisel reedel tõid kriminaalpolitseinikud «reisima» läinud kilpkonna ühe arvatava varga korterist poodi tagasi. Praegu on varguses kahtlustatavatena kinni peetud kaks varem karistatud noormeest.

Hiljaaegu Lõunakeskusest varastatud punajalg-kilpkonn jõudis loomapoodi tagasi stressis ja nälginuna. Varaste juures külmetanud roomaja tervisliku seisundi kohta annab ekspert täpse diagnoosi nädala jooksul.

«Milline inimene varastab nii suure kilpkonna, ega see pole mingi hamster, mida internetis müüa.»

«Kui ta meile tagasi jõudis, olid tal terve esimese päeva silmad paistes – tundus, nagu kilpkonn nutaks,» rääkis kaupluse Zoo Planet loomahoidja Olesja oma kuulsaimast hoolealusest.

«Praegu tõmbab ta tihti pea kartlikult kilbi sisse, varem tegi ta seda harva. Muidu sõi ta kaks korda päevas, aga praegu tundub, nagu oleks tal kogu aeg kõht tühi, eks me siis anname rohkem vitamiine ja ootame eksperti, loomaarst vaatas ta esialgu ainult väliselt üle.»

Tallinna loomaaia andmeil pole nende juures ka kunagi varem nii eksootilist kilpkonna elanud. Oma Tartu kodus jagab värvilise kilbiga punajalglane eluruumi koos kahe teist tõugu kilpkonnaga, sestap on ta loomahoidja sõnul alati pisut üksik olnud – ei käi teistega koos ujumas ning kipub hammustama, kui hirm peale tuleb.

«Milline inimene varastab nii suure kilpkonna, ega see pole mingi hamster, mida internetis müüa,» on Zoo Planeti töötaja Jana nõutu. Müüjanna sõnul plaanib pood nüüd kilpkonna kodule ilmselt klaasi peale panna, sest uut reisi ja külmetumist ei pruugi kilpkonn enam üle elada. Oma kodus on tal liiva all põrandaküte, kindel veetemperatuur ja soojendamiseks veel infrapunalambid.

«Seni oleme ikka lubanud lastel vahel talle pai teha, aga nüüd vaatame hirmuga iga inimest, kes mingi suurema kotiga sisse astub, äkki võtab jälle kaasa. Välismaale temaga nagunii reisida ei saaks, sest tal on kiip küljes.»

Pikemat lugu loe Tartu Ekspressist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles