Tallinn lõpetab taanlastega uue raehoone projekteerimise lepingu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raehoone arhitektuurikonkursi võitis tuntud Taani arhitekt.
Raehoone arhitektuurikonkursi võitis tuntud Taani arhitekt. Foto: Bjarke Ingels Group

Tallinna haldusdirektori Viljar Meisteri sõnul on nüüd lõplilult selge, et pealinna uue raehoone projekteerimise leping taanlastest arhitektidega lõpetatakse, praegu käivad viimased läbirääkimised tingimuste osas.

«Sellega me nii edukalt edasi minna ei saa, muidu jäämegi nendega vaidlema,» ütles Meister. Ta lisas, et järgmise aasta linnaeelarves projekteerimise jätkamiseks küll raha pole, aga igal juhul on vaja projekteerimist jätkata. Vajadusel tuleb raha loomulikult juurde küsida.

Meitser kinnitas, et linnavalitsus ei ole vastu võtnud niisugust otsust, et uut maja mitte ehitada. Ehitamise otsuse on tegelikult langetanud linnavolikogu, nii et linnavalitsus ei saagi selles küsimuses midagi muuta.

Meister rõhutas, et linnal ei ole mingit alust Taani arhitektuuribüroole Bjarke Ingels Group (BIG) nende nõutud ühe miljoni euro suuruse lisamakse tegemiseks. Linnajuhid pidid tükk aega arhitektidele selgitama, miks ei ole võimalik niisugust lisamakset teha.

«Tegelikult on taanlased lepingu lõpetamisega põhimõtteliselt nõus, praegu lihvime seda, et kumbki pool ei saaks lõpetamisest valesti aru, käib tihe kirjavahetus sel teemal,» ütles Meister. «Ma arvan, et see võtab veel aega umbes kuu, jõuludeks tahaksime kõik korda saada.»

Tallinna eesmärk läbirääkimistel taanlastest arhitektidega on see, et paregune eskiisprojekt jääks linna omandisse ning sellega võiks keegi teine jätkata.

«Tegemist on ikka suurel rahvusvahelisel konkursil välja valitud tööga ning me oleme kõiki teisi objekte, näiteks Kultuurikatelt ja linnahalli selles valguses vaadelnud ning ka kogu ümbritsev taristu on vastavalt sellele paika pandud,» ütles Meister. «Linn ei ole sellest projektist mingil moel taganenud ning me tahaksime seda maja näha niisugusena, nii nagu võidutöö ette nägi.»

Ta lisas, et ei ole mõtet mingeid uusi rahvusvahelisi konkursse korradada, kui on juba hea projekt olemas. Kuna BIG on arhitekuurilise lahenduse autor, siis soovib linnavalitsus ka edaspidi firmaga koostöd teha.

Tallinnaga kokku lepitud summast ehk umbes 2,8 miljonist eurost on BIG tänaseks eskiis-ja eelprojekti üleandmise eest kätte saanud 1,3 miljonit eurot. Kuna väidetavalt on raehoone ehitusmaht kasvanud, siis nõuab BIG Tallinalt lisaraha üks miljon eurot, mida aga linn keeldub maksmast.

Tallinna linnavalitsus kinnitas tänavu jaanuaris, et uue raehoone rajamise maksumuse ülempiir on 110,5 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles