Liialt pikk eeluurimine vabastas lipurüvetajad süüst

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp
Eesti lipp Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Viru maakohus langetas möödunud nädalal harvaesineva otsuse, kui leidis, et Eesti riigilipu rüvetamises süüdistatud kahe mehe kriminaalmenetlus tuleb lõpetada, kuna kohtueelne uurimine vältas ebamõistlikult kaua.

23-aastased Nikolai ja Jevgeni panid uurimisandmetel kuriteo toime 2008. aasta 23. juuni südaöösel, kui rebisid Narva kindluse territooriumil maha Eesti riigilipu. Purjus noormehed viskasid lipu maha ja trampisid teiste isikute juuresolekul selle peal.

Politsei alustas kuriteole järgnenud päeval noormeeste suhtes kriminaalmenetlust ning nad said kahtlustuse Eesti riigi ametliku sümboli teotamises, kuid süüdistuse esitamine Nikolaile ja Jevgenile hakkas venima. Prokuratuur saatis süüasja kohtusse alles tänavu 27. septembril.

Möödunud nädalal kohtu ette astunud mehed esitasid kohtule taotluse kriminaalasja lõpetamiseks, kuna vastavalt Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsioonile oli süüasja menetlus kestnud ebamõistlikult pikka aega. Kohus oli sellega päri, tuvastades muuhulgas, et kohtueelset menetlust oli kunstlikult venitatud, kuid selles polnud süüdi kahtlustatavad.

«Euroopa inimõiguste kohus on asunud seisukohale, et riik vastutab oma organite tegevuse eest. Mõistliku menetlusaja hindamisel konkreetses kriminaalasjas tuleb käsitleda ka asjaomaste asutuste käitumist. Nikolai ja Jevgeni õiguseid on rikutud,» märkis kohus kriminaalasja lõpetades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles