Fotod ja video: Viimsi advendiküünal süttis vabaõhumuuseumis

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval süütasid Viimsi vallavanem Haldo Oravas ja Rannarahva muuseumi juhataja Riina Aasma Viimsi vabaõhumuuseumis advendiküünla ning ühtlasi kuulutati sellega avatuks jõuluküla.


«Viimsi vabaõhumuuseum on terve detsembrikuu jooksul väike jõuluküla, kus kõikjal ollakse jõulutoimetuste ning –tegemistega ametis,» rääkis Aasma. «Kingu talu perenaine askeldab agarasti ning näitab külalistele, kuidas küpsetada ja keeta õigeid jõulutoite ning milliseid kingitusi saab igaüks ise jõuludeks meisterdada. Pühadeks on koju tulnud ka kaugsõidukapten Kristjuhan, kes vestab lugusid sellest, millised on jõulukombed erinevates maailma paikades.»

«Nädalavahetustel saab külarahvas käia kuuse ümber sooja teed ja hõõgveini rüüpamas ning jõuluvorste praadimas – koos on tore pühademeeleollu sisse elada ja jõuluootust jagada. Ka sel aastal rõõmustavad kõiki meie külalisi tublid kelgukoerad, kes hea ilma korral soovijaile lumist sõitu teevad,» lausus Aasma.

Rehielamus saab kaeda 19. sajandi jõuluootusi ja kombeid: pereema teeb ettevalmistusi jõululeiva küpsetamiseks ning pereisa on tuppa toonud heinad ja leiab pühadel aega ka lastega jõulumänge mängida. Kagu Kudujate imeliste kindakirjade näitus tuletab meelde, et aeg on muretseda endale tõeliselt soojad ja kaunid eestimaised käpikud.

Rannarahva muuseumis on aga üles seatud näitus jõuludest läbi aegade – uudistada saab väljapanekut jõuluehete- ja jõulukaartide moest, mis pärit Ruth Huimerindi erakogust ning näha, kuidas tähistas nääre Kirovi kalurikolhoosi rahvas.

Igal laupäeval toimub Viimsi Vabaõhumuuseumis jõuluturg. 15. detsembril on tulemas aga suur jõululaat. 15. detsembril on laada külastamine ning jõuluküla kõigile tasuta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles