Arko Olesk: teadus või poliitika?

Arko Olesk
, Postimees/TLÜ
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arko Olesk.
Arko Olesk. Foto: Mihkel Maripuu

Septembris andsid Prantsuse teadlased üldsusele teada uuringutulemustest, mis näisid kinnitavad hirme, et geneetiliselt muundatud (GM) taimedest saadud toit ei ole normaalne ja tervisele kasulik. Kahe aasta jooksul söötsid teadlased rotte maisisordiga, mis on geenimanipulatsiooni teel muudetud vastupidavaks levinud taimekaitsevahenditele.

Esimene GM-toidu pikaajalist mõju uuriv eksperiment lõppes maisitoidul rottidele enamasti kurvalt – võrreldes tavamaisi näkitsenud kontrollgrupiga tabasid neid sagedamini kasvajad. Õõvastavad pildid hiiglaslike kasvajatega valgekarvalistest rottidest levisid kõikjal maailma meedias.

Seisukohavõtul, mille eelmisel nädalal väljastas Euroopa Toiduohutusamet (EFSA), pilte juures ei olnud ning tähelepanugi oli tublisti väiksem. Hinnang, mis tugines EFSA endi ekspertide ning kuue ELi liikmesriigi analüüsidele, järeldas, et Prantsuse teadlaste uuring oli liiga puudulik nii eksperimendi ülesehituse kui ka läbiviimise poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles