Paldiski endine linnapea mõisteti ametikuritegude eest tingimisi vangi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Mölder kohtus.
Jaan Mölder kohtus. Foto: Küllike Rooväli.

Harju maakohus tunnistas Paldiski endise linnapea Jaan Möldri ametikuritegudes süüdi ning karistas teda tingimisi vangistusega, samuti tuleb tal Paldiskile tasuda tema tekitatud kahjud.

Kohus mõistis Möldri süüdi omastamises, mis oli seotud Paldiski linnavalitsuse ametnike teenistusest vabastamises koondamisega. Samuti tunnistati ta süüdi usalduse kuritarvitamises.

Samas mõistis kohus Möldri õigeks episoodides, mis olid seotud abilinnapeade Anneli Lääne ja Heldur Suuni teenistusest vabastamisega.

Liitkaristuseks mõistis kohus talle karistuseks 2 aastat vangistust, mida ei pöörata täielikult täitmisele, kui Jaan Mölder ei pane 3-aastase katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu.

Lisaks võttis kohus Möldrilt kaheks aastaks õiguse töötada avalikus teenistuses varaliste väärtuste liikumise korraldamisega seotud ametikohal.

Kohus otsustas ka esitatud tsiviilhagi osaliselt rahuldada. Paldiski Linnavalitsuse kasuks mõisteti Möldrilt välja tema tekitatud kahju katteks 80 314,06 eurot (1 256 642 krooni). Teine tsiviilhaagi summas 9 551,72 eurot otsustati jätta rahuldamata ning kolmas summas 49 098,78 eurot jätta läbi vaatamata.

Veel mõisteti Möldrilt Paldiski linnavalitsuse kasuks välja kriminaalmenetlusega tekkinud õigusabikulud summas 3054,31 eurot.

Riigituludesse peab Mölder maksma teise astme kuriteos süüdimõistva kohtuotsusega kaasneva sundraha 435 eurot.

Kohtuotsusele võib süüdistatav ja tema kaitsja esitada 15 päeva jooksul apellatsiooni.

Põhja ringkonnaprokuratuuri süüdistuse järgi koondas 2009. aasta oktoobris ja novembris toonane Paldiski linnapea Jaan Mölder vahetult enne ametist lahkumist näilikult endale lähedalseisvad ametnikud, kellest suur osa jätkas tegelikult linnavalitsuses töötamist, ja maksis neile enne töölt lahkumist ka preemiat. Mölder ise ütles kohtus, et ei näe endal süüd, sest kaua ametis olnud töötajad väärisid hüvitust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles