Uuskasutuskeskusse riiete toomine on vähenenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuskasutuskeskus
Uuskasutuskeskus Foto: Marina Puškar

Ehkki Uuskasutuskeskuse vastuvõtupunkt on alati sinna toodud kraami pungil täis, kinnitab kaupluse juhataja, et kõik korralik kaup suudetakse taaskasutusse suunata ja pärast piirangute pealepanemist tekib neil lihtsalt prügi vähem.

«Praegu on toojaid võrreldes eelmise aastaga väga palju vähemaks jäänud,» kinnitas MTÜ Uuskasutus kaupluse juhataja Külli Toom. «Vastuvõturuumis näeb väga väikest osa meile toodavast kaubast, ladu on palju suurem. Aga usun, et praegu läheb olukord veel palju raskemaks, nii et see on väga hea, et meil seda «rasvakihti» praegu veel on. Usun, et läheb raskemaks, ostjaid tuleb kindlasti juurde.»

Praegu ei ole kauplusse ostjaid veel juurde tulnud. «Kas inimesed ei tea, ei oska siia tulla või veel ei julge,» arutles Toom. «Positiivne, et noored on meid avastanud: tudengid ja koolinoored, kes tulevad siia põnevaid asju otsima. Tudengid saavad meilt tasuta asju disainimiseks.»

Ta rõhutas, et inimesed võiksid palju julgemalt tulla nende juurde küsima: «Meil on alati võimalik aidata, aga me ka alati ei tea, mida pakkuda, nii et kui te ise ei leia, küsige kindlasti!»

Enamik lasterikastele peredele

Kui varem võttis uuskasutuskeskus vastu kraami kottide kaupa, siis nüüdseks on kehtestatud reeglid ning vastu võetakse ühelt inimeselt vaid kaks kotitäit puhtaid ja korrektseid riideid. Toom ütles, et põhjus pole siiski selles, et ei suudetaks kõike toodut realiseerida:

«Kehtestasime reeglid, et hoida ära prügi tekkimist, seetõttu vaatame kottide sisu kohe toojate juuresolekul üle, selleks kulub minut-kaks. Kõige suurem mure oli, et toodud riided olid määrdunud või päris räpased, nendega ei saa me midagi teha.»

Toom rõhutas, et toomispiirang puudutab ainult riideid, lisaks võib tuua jalatseid, kodutekstiile, nõusid ja muud. «Selle piirangu abil oleme suutnud prügihunnikut tunduvalt vähendada, nüüd ei pea me enam isegi igal kuul prügikonteinerit tellima, varem tegime seda igal nädalal.»

Toomi sõnul viib kõige suurema osa uuskasutuskeskusse toodud riietest ära lasterikaste perede liit, kes jaotab neid abi vajavatesse peredesse üle kogu Eesti. «Me saaksime aga poole rohkemgi aidata, kui oleks küsijaid. Meie oma poe müük on, nagu on - et saaksime ennast ülal pidada, aga see on vaid imetilluke osa nendest riietest, mida meile tuuakse,» kinnitas juhataja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles