Koolid ja lasteaiad täidavad tuleohutusnõudeid üha paremini

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekustutid.
Tulekustutid. Foto: Peeter Langovits

Võrreldes 2008. aastaga on haridusasutuste tuleohutusnõuete täitmine oluliselt paranenud. Enim probleeme valmistab tuletõkkesektsioonide moodustamine, mis on vajalik tulekahju leviku takistamiseks.

Päästeamet on alates 2008. aastast analüüsinud haridusasutuste tuleohutusnõuete täitmist. Viimane kontroll viidi läbi möödunud õppeaastal, mil võeti ette 1300 asutust lasteadadest ülikoolideni.

«Vaadatakse evakuatsioonitingimusi, tulekustutusvahendite ja -sektsioonide olemasolu, administratiivseid meetmeid,» loetles päästeameti tuleohutuse talituse juhataja Marko Rüü. «Näeme, et aasta-aastalt läheb asi paremaks.»

Rüü lisas, et mõne probleemi lahendamisega, millele kulub rohkem raha, läheb siiski kauem aega.

«Kõige rohkem probleeme oli tuletõkkesektsioonide moodustamisega,» rääkis ta. «See tähendab ehitamist ja loomulikult võtab see kõige kauem aega.» Need probleemid esinesid 35 protsendil asututest. Veel 2008. aastal oli sama mure 51 protsendil.

Murekohtadest tõi Rüü lisaks välja turvavalgustuse ehk evakuatsiooniteede tähistused.

«Seal ei pea olema ainult tähis, vaid need peavad töötama ka siis, kui tavaelekter on kadunud,» rääkis ta. «See on objekti omanikule kulukas nõue.»

Üldiselt on aga olukord tuleohutusnõuetega varasemate aastatega võrreldes paranenud. Kui 2008. aastal oli ettekirjutuste arv ühe objekti kohta 2,1 ja 2009. aastal 2,4, siis tänavune tulemus on 1,6 ehk sama, mis mullu.

«Eks see, et me aastast aastasse kohal käime on kaasa aidanud mõtteviisi muutumisele – on jõudnud kohale, et ohutus tuleb tagada ja see on objekti omaniku kohustus,» ütles Rüü.

1300st asutusest ei puudunud ühelgi tulekustutid. Küll oli probleeme nende hooldusega.

«Oluliselt paremaks on läinud asjad evakuatsiooni osas,» rääkis ta. «Põlevmaterjalide ladustamist evakuatsiooniteedel enam eriti ei kohta, samas kui viis aastat tagasi seda ikka veel oli.»

Evakuatsiooniteel olevad uksed peavad olema seest ilma võtmeta avatavad. «Viis aastat tagasi oli 27 protsendil juhtudel sellega probleeme, nüüd on langenud see 7 protsendi peale,» sõnas Rüü.

Rüü tõi välja veel administratiivseid kohustused, mida täidetakse üsna hästi. Nendeks on näiteks tulekahju korral tegutsemise plaanid ja tulekahju korral tegutsemise õppus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles