Mikk Sarv: maailmalõpu(l)ootus

, rahvaluuleteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Sarv
Mikk Sarv Foto: Elmo Riig / Sakala

Mida lähemale jõuab pööripäev, seda enam kõneldakse ja kirjutatakse maailmalõpust, mis sel päeval pidavat saabuma. Miks on see nii köitev kõneaine?

Vanasti teadis iga karjalaps, et päike tuleb pilve tagant välja, kui teda paluda. Kõige kiiremini juhtub see siis, kui paluda lauldes. Inimese mõttel ja soovidel on tohutu jõud. Eriti suur on häälega välja öeldud soovi jõud ning kõige suurem on see lauldud soovil. Küllap on see põhjus, miks kõigis usutalitustes on nii suur osa laulul ja muusikal.

Mõeldes nüüd meie tänapäevale ja soovidele, mis inimeste südames ja peas peituvad ning pahatihti ka keelele jõuavad, ei saa mööda vaadata võlaängist. Pidevalt kuuleme peredest, kes ei suuda kodulaenu tagasi maksta ja peavad oma kodust lahkuma. Ega parem pole teistel, kelle pea kogu sissetulek rändab võlausaldajate kätte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles