Evelyn Kaldoja: vihmavari pole veel ründerelv

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Kaldoja
Evelyn Kaldoja Foto: Liis Treimann

Vähemalt üldsuse tunnetuse kirjelduste järgi paistab, et täna Brüsselis kogunevad NATO välisministrid peavad reaalselt leevendama ühe liikmesriigi rahva sügavat julgeolekumuret. Minu Türgi kolleegide kirjelduste kohaselt on nad juba välja arvutanud, kui suurt osa suudaks Süüria oma rakettidega katta ning väidetavalt oleks muuseas ka keemiarelva kanda võivate «saadetiste» lennuraadiusest väljas vaid väike Musta mere äärne riba Türgist. Asi olevat nii hull, et varem pigem NATO mittearmastamise märke ilmutanud peaminister Recep Tayyip Erdoğan vaatavat allianssi uue ja sel korral juba hindava pilguga.

Peetakse üsna kindlaks, et NATO otsustab täna, et aeg on avada vihmavari. Ehk siis vastata Ankara palvele kindlustada Türgi õhutõrjesüsteeme. Mis omakorda lükkab palli edasi kolme Patrioti raketisüsteeme omava liitlase – Hollandi, Saksamaa ja USA – valitsuste ette. Kellest kas kõik või vähemalt osa langetavad eeldatavasti omakorda otsuse saata neile kuuluvad Patrioti raketisüsteeme alliansi väejuhatuse all Türki. Tehnilisi ettevalmistusi tehakse juba möödunud nädalast.

Kuigi vandenõuteoreetikud püüavad tõmmata ühendavat joont väljendite «Patrioti patarei» ja «lennukeelutsoon» vahele, tundub NATO enam kui siiras, kui vannub, et see õhutõrjerelv on mõeldud vaid Türgi kaitsmiseks, mitte Süüria kohal lennukeelutsooni kehtestamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles