Liinibussis mitu kilo trotüüli vedanud mees sai vangistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maakohus
Pärnu maakohus Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnu maakohus mõistis esmaspäeval reaalselt vangi mehe, kes hankis endale sõjaaegsetest lõhkekehadest suure koguse lõhkeainet trotüüli ning vedas seda liinibussis, et ohtlik aine maha müüa.

Süüdistuse järgi sattus 38-aastane Nikolai seadusega pahuksisse, kui leidis mullu suve lõpus Ida-Virumaalt Lüganuse vallast kolm Teisest maailmasõjast pärit mürsku, kuid päästeteenistusele teatamise asemel otsustas lõhkekehad endale jätta.

Nikolai muukis kaks mürsku lahti, tühjendas need trotüülist, pakkis lõhkeaine kilekotti ja peitis ära. Novembris leidis ta aga Järvamaalt ühe mehe, kes soovis lõhkeainet osta ning otsustas trotüüli maha müüa.

Süüdistuse järgi pakkis Nikolai novembris veidi üle 6,6 kilogrammi trotüüli spordikotti ning astus liinibussi, et sõita Paidesse kohtuma ostjaga. Samal ajal olid aga kaitsepolitsei töötajad Nikolaid juba jälgima asunud ning mees peeti koos ohtliku kandamiga Paide bussijaamas liinibussist väljumise järel kinni.

Kaitsepolitsei käivitas mehe suhtes kriminaalasja ning kohtueelse uurimise lõppedes esitas Lääne ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Küllike Kask talle süüdistuse suures koguses lõhkeaine ebaseaduslikus käitlemises. Esmaspäeval astus mees Pärnus kohtu ette ning võttis vastu kahe aasta ja nelja kuu pikkuse reaalse vangistuse.

Päästeameti pressiesindaja Marek Simulmani sõnul tuleks kõikide lõhkekehade ja -ainete leidudest koheselt päästeteenistusele teada anda, sest nende omastamine ja hilisem käitlemine on üliohtlik kuritegu.

«Kui aga keegi otsustab veel lõhkeainet liinibussis vedada, saab seda nimetada vaid uskumatult rumalaks ja ohtlikuks teoks. Kui selline kogus trotüüli oleks bussis mingil põhjusel plahvatanud, poleks bussist midagi järele jäänud ja reisijate ellujäämise võimalus oleks olnud olematu,» lisas Simulman BNSile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles