Laanet Reinsalule: meedia kirjutab kaitseväe arengukavast, aga riigikogu ei või teada?

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Laanet.
Kalle Laanet. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Riigikogu liige Kalle Laanet avaldas kaitseminister Urmas Reinsalule nõutust, et minister keeldub riigikogu liikmetele avamast kaitseväe arengukava sisu samal ajal, kui selle detailidest kirjutab riigi suurim päevaleht.

Reinsalu ütles täna lõunal riigikogu ees esinedes, et kuna kaitseväe arengukava tutvustamine toimub alles järgmisel nädalal ja seal kirjas olev ei ole veel kivisse raiutud, ei soovi ta muudatustest lähemalt rääkida.

Kaitseministri vastus võttis riigikogu liikme ja endise siseministri Kalle Laaneti nõutuks. «Tänases Postimehes on pealkiri, et riik kärbib järsult kaitseväe arengukava. Eelmisele küsimusele te vastasite suhteliselt läbi lillede, et te ei ole kõiki otsuseid teinud. Minu küsimus on, kuidas on see võimalik, et ajakirjandus kirjutab, aga riigikogu liikmed nagu ei tohikski teada?  Kas see on nii salajane dokument, et on avatud ainult Postimehe ajakirjanikele?»

«See, et ajakirjandus teeb oma tööd – tutvustab erinevaid versioone ja käib välja seisukohti – on ajakirjanduse töö ja ajakirjandus on seda tööd tehes sõltumatu,» vastas Reinsalu.

Reinsalu: meie tegelik kaitsevõime ja riigikaitsesse panustamine nii relvasüsteemide kui ka personali osas kasvab, mitte ei kahane.

Minister ütles, et kuigi arengukavade võrdlus võib näidata vähenemist, see sisuliselt nii ei ole.

«Mis puudutab arengukava, siis ma tahan rõhutada seda, et selle koostamise aluseks on meie tegeliku olukorra kaardistamine ja arvestades seda, et valitsuse selge kurss on kahe protsendi SKP osakaal riigikaitsekuludeks, siis on võimalik planeerida seda nii, et meie tegelik kaitsevõime ja riigikaitsesse panustamine nii relvasüsteemide kui ka personali osas kasvab, mitte ei kahane.»

«Kui eelmise, neli aastat tagasi tehtud arengukavaga võrrelda, siis see lähtus masu-eelsest optimistlikumast prognoosist ja korrektsioone paberi peal tehtavates tulevikuprognoosides tuleb teha, sest riigikaitset tuleb üles ehitada tegelikkuses. Paberil eksisteeriv kaitsevõimekus ei ole see, millele saame tegelikus sõjaolukorras toetuda,» põhjendas Reinsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles