Teadurid: Jeruusalemma mõistliku jagamiseta rahu ei tule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Espak
Peeter Espak Foto: Erakogu

Tartu Ülikooli orientalistika keskuse teadurid Peeter Espak ja Vladimir Sazonov kirjutavad, et üsna tõenäoliselt praeguste lehelugejate eluajal Lähis-Idas rahuni ei jõuta.

Nädal tagasi andsid Iisraeli võimud loa ehitada 3000 elamut aladele, mis on palestiinlaste omad, kuid okupeeritud Iisraeli poolt. Ehitustööd peaks toimuma E1 (East 1) nimelisel, pisut rohkem kui kümne ruutkilomeetrisel maa-alal, mis ühendab Kirde-Jeruusalemma Iisraeli Ma’ale Adumimi asundusega Läänekaldal.

Kahtlemata on projekti eesmärk kindlustada oma positsioone juudiriigi muistses pealinnas Jeruusalemmas, mis on ju Iisraeli ideoloogia kohaselt igavene ja jagamatu riigi pealinn. Palestiina on plaanile vastu eelkõige seetõttu, et tekiks olukord, kus põhja- ja lõunapoolne Läänekallas ei oleks enam ühenduses Ida-Jeruusalemmaga, mida ka palestiinlased peavad oma riigi pealinnaks ja vaimseks keskuseks, kuigi de facto on praegu pealinnaks kümme kilomeetrit Jeruusalemmast põhja pool asuv Ram Allah.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles