Lauri Beekmann: alkoreformi ideed jäid liiga lahjaks

Lauri Beekmann
, Eesti karskusliidu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Beekmann
Lauri Beekmann Foto: Erakogu

Kogu rohelise raamatu protsessi algprobleem oli meie hinnangul asjaolu, et otsustati kaasata alkoholitööstust. Sama on kõne all ka Euroopa Alkoholistrateegia ja WHO globaalse alkoholistrateegia aruteludel. Peamine on küsimus, kuidas mõjutab parima tulemiseni jõudmist asjaolu, et konsensusele on vaja jõuda osalistega, kelle majanduslik tulu sõltub alkoholi võimalikult paljust müümisest. Huvide konflikt on siin ilmselge.

Peab meelde tuletama, et kui WHO juhtimisel jõuti tubakateemalise raamkonventsioonini, otsustati varakult tubakatööstus nendest aruteludest kõrvale jätta. Nii et karskusliidu vaatenurgast on tegemist üsna lahja variandiga sellest, mida ta olla võiks ja olema peaks.

Kuid meil on siiski hea meel, et osa olulisi teemasid ja punkte on sisse mahtunud. Me peame oluliseks juurutada alkoholiaktsiisi pikemaajalist strateegiat. Alkoholimüügi suunamine eraldi kassadesse on kindlasti õige samm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles