Töövõimetus ei pea võrduma vaesusega

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Hollandi töövõimetusreformi autoreid Rienk Prins tutvustas Eesti reformi ettevalmistajaile, kuidas Hollandil on läinud. Sotsiaalministeeriumi töövõimetuskindlustusreformi koordinaator Tiina Ojakallas peab kevadeks saama Eesti reformikava üldjoontes valmis, et see valitsusele esitada.
Üks Hollandi töövõimetusreformi autoreid Rienk Prins tutvustas Eesti reformi ettevalmistajaile, kuidas Hollandil on läinud. Sotsiaalministeeriumi töövõimetuskindlustusreformi koordinaator Tiina Ojakallas peab kevadeks saama Eesti reformikava üldjoontes valmis, et see valitsusele esitada. Foto: Andres Haabu

Eesti otsib lahendusi, kuidas vähendada töövõimetuspensionile jääjate hulka ning innustada ja aidata ka kehvema tervisega inimesed jõukohasele tööle. Paljud Euroopa riigid seisavad silmitsi sama murega ning on algatanud oma reformid.

Transporditööline haigestus, oli pikalt haiguslehel, sai ravi, kuid senisele raskele füüsilisele tööle ei saa ta siiski naasta. Ettevõte püüab meest ümber õpetada vähest füüsilist pingutust nõudvale tööle, aga kui see töö talle siiski ei sobi, tuleb pikaajalisel transporditöölisel ettevõttest lahkuda. See tähendab, et mees ja tema pere võivad langeda sügavasse vaesusesse.

Seejärel leiab kehva tervisega mees ajutist rahalist tuge töötukassast. Kui hästi läheb, võib ta töötukassa nõul ja jõul omandada uue ameti ja leida siiski tööd, kuid kindlasti saab see seni füüsilise tööga leiba teeninud mehele keeruline olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles