Sarikurjategijat ei lastud kodusele ravile

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagise Jämejala haigla asemel tegutseb nüüd seal Viljandi haigla alluvusse kuuluv psühhiaatriakliinik.
Kunagise Jämejala haigla asemel tegutseb nüüd seal Viljandi haigla alluvusse kuuluv psühhiaatriakliinik. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu ringkonnakohus keeldus kolmapäeval kiitma heaks ekspertide seisukohta, et varem korduvalt vägivallakuritegudega hakkama saanud mehe võiks statsionaarselt psühhiaatriliselt sundravilt suunata edasi kodusele ravile.

2008. aastast statsionaarsel sundravil viibiva mehe kodusele ravile üleviimise taotluse tegi kohtule tema praeguseks elukohaks olev psühhiaatriakliinik, kuid Tartu maakohus otsustas selle oma 6. novembri määrusega tagasi lükata.

Maakohtu otsuse vaidlustasid seejärel ringkonnakohtus sundravil viibiv mees ja tema õde. Ravil viibiva mehe kriminaalne minevik on kirju ja ta on varem korduvalt vanglas viibinud.

Alates 1986. aastast kuni aastani 2004 on ta pannud toime röövimisi, sissemurdmisi, vargusi ja mitmeid raskeid isikuvastaseid kuritegusid. Viimati pidas politsei ta kinni 2005. aastal, kui mehele esitati kahtlustus mõrvas, tapmiskatses, ähvardamises, kehalises väärkohtlemises ja omavolilises sissetungis.

2008. aasta veebruaris lõpetas Harju maakohus aga mehe suhtes kriminaalmenetluse ja talle kohaldati psühhiaatrilist sundravi.

Psühhiaatriahaiglast statsionaarselt sundravilt pääseb inimene kodusele ravile juhul, kui arstide komisjon otsustab, et ravile allutatud isik ei kujuta enam ohtu endale ja ühiskonnale ning on tõenäoline, et ta peab kinni ravirežiimist.

Ambulatoorsele sundravile allutatavale isikule koostatakse raviplaan, millest ta kohustub kinni pidama.  Isik peab käima tervishoiutöötaja määratud ajal vastuvõtul ja osalema raviprotseduuridel. Lisaks peab ta lubama vajadusel seirata oma käitumist, kontakte ja toimetulekut ning lubama teostada joobe ja narkootiliste ainete kasutamise kontrolli ja muid uuringuid, mida tervishoiuteenuse osutaja vajalikuks peab.

Kui selgub, et ambulatoorsel sundravil viibiv isik on taas ohtlik või ei allu ravile, asendatakse ambulatoorne sundravi uuesti statsionaarsega.

Sellekohane näide on Eestis alles värskelt kaks kuud vana, kui kohus saatis oktoobris oma määrusega statsionaarsele sundravile tagasi hiljuti kodusele ravile määratud isiku.

Statsionaarset psühhiaatrilist sundravi koduse raviga asendada võimaldab umbes aasta tagasi kehtima hakanud seadusemuudatus ja peale seda on psühhiaatriahaiglad varmad tegema ettepanekuid statsionaarse ravi asendamisega leebemas vormis raviga.

Nii pääses kohtu määrusega kodusele psühhiaatriaravile üks isik juunis, septembris oli neid isikuid Eestis koguni neli ja novembris üks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles