ELi energiasõltumatus saab järjekordse hoobi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Täna alguse saav South Streami gaasitoru ehitamine tähendab tõenäoliselt surmaotsust aastaid ELis jutuks olnud Venemaast sõltumatule Nabucco gaasitorule ning suurendab Moskva niigi tugevat haaret Euroopa energiaturu üle, usuvad analüütikud.

2010. aasta alguses iseloomustas üks energiaekspert Türgi idapiirilt läbi Bulgaaria, Rumeenia ja Ungari Austriasse kulgema pidanud Nabucco gaasitoru projekti olukorda sõnadega: «Nõudlust pole, varustust pole, raha pole.» Ja mõttekoja Centre for European Reform asedirektor Katinka Barysh andis Marshalli fondi logo all välja mureliku analüüsi «Kas Nabucco gaasitoru projekt tuleks riiulisse panna?».

Ometigi püsis ELi energiajulgeoleku seisukohast oluliseks peetud Nabucco edasi laual. Näiteks veel tänavu kevadel kinnitas Aserbaidžaani riikliku energiakompanii SOCAR juht Elshad Nassirov intervjuus Austria ajalehele Die Presse, et aserite jaoks on Nabucco jätkuvalt võimalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles