Parkimismajad tühjenevad, ent hindu alla ei lase

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduslanguse tõttu on vähenenud ka kesklinna parkimismajade täituvus.
Majanduslanguse tõttu on vähenenud ka kesklinna parkimismajade täituvus. Foto: Sille Annuk

Ehkki Tallinna kesklinna parkimismajades on majanduslanguse surve silmanähtav, ei kavatseta neis hindu alla lasta, kuni linnatänavatel parkimine on veel kallim.

«Täna võib küll öelda, et parkimismajades vaba ruumi on. Kui aasta tagasi tuli vaba koha leidmiseks sõita maja üleskorruseni välja, siis nüüd on vaba koha leidmine lihtne,» sõnas kesklinnas viit parkimismaja opereeriva ASi Ühisteenused juhataja Alar Vasemägi.

Viru keskuse juhatuse liige Ants Vasar ütles, et keskuse kolmandal ja neljandal korrusel asuva parkimismaja kasutamine on vähenenud juba möödunud aasta lõpust. «Kõige märgatavam nihe oli, kui autokütuse hind läks kõrgele, sealt peale koos majanduse olukorra raskenemisega hakkas parkimiste arv vähenema,» sõnas Vasar.

«Meie arvates ei ole see niivõrd hinnas kinni, sest sama olukord on kõigis kesklinna parkimismajades. Samas on meie parkimismajas tund kuue krooni võrra odavam kui tänaval, tasuta parkimiskohti ära anda pole ka mõttekas,» leidis Vasar.

Parkimise hinnakirja kehtestab Viru keskus koos parkimist korraldava ASiga Ühisteenused ühistes läbirääkimistes. Vasar ei leidnud vajadust parkla hindade langetamiseks. «Praegu oleme seisukohal, et kuni tänaval parkimine on 20 protsenti kallim, ei ole meil otstarbekas hinda muuta.»

AS Ühisteenused opereerib peale Viru keskuse parkla veel nelja kesklinna parkimismaja: Rävala, Maailma kaubanduskeskuse, Rotermanni ja Ahtri maju. Vasemägi ütles, et nende majade sihtrühm ja täituvus on erinevad. «Kuna Virus ja Rävalas käib üksjagu palju neid, kes kaubanduskeskust külastavad, siis nende täituvuse dünaamika käib samas rütmis, kuidas üldine kaubanduse olukord: keskustes käib kliente vähem,» ütles Vasemägi.

Soodustused pikaajalistele kundedele

Teiste parkimismajade kliendid on rohkem bürood ja pikaajaliste parkimiskaartidega parkijad, kes teevad pikemaid lepinguid. «Tänane majandusseis mõjutab neid erinevalt, aga jah, üldiselt on trend mõnevõrra negatiivne eelmise aastaga võrreldes,» tõdes Vasemägi.

Tema sõnul vaatavad ettevõtjad oma kulusid üle ja kaaluvad, et võib-olla on neil odavam avatud parklas autosid hoida. «Parkimismajad jälgivad üldiselt seda loogikat, et nad on suhtes tänaval parkimisega. Kuna Tallinn ei ole tänaval parkimise hinda muutnud, siis ei ole ka meil lühikese tunniparkimise hinnad muutunud,» sõnas Vasemägi.

«Küll aga on peetud läbirääkimisi pikaajaliste parkijatega, kel pikad lepingud ja palju autosid, seal on nende survet tunda ja tulevad erinevad lahendused, kas hindade või parkimiste arvu osas,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles