Kärt Hellerma: mõjutatud inimene

Kärt Hellerma
, kirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärt Hellerma
Kärt Hellerma Foto: Raigo Pajula

USA dokumentaalfilmis «Kumaré», mida ka ETV2 hiljuti näitas, korraldab üks poolenisti hindu päritolu, aga Ameerikas sündinud ja kasvanud noormees nimega Vikram eksperimendi: ta kasvatab endale pikad juuksed ja habeme, sõidab ühest USA osariigist teise, võtab endale teise nime – Kumaré – ja reklaamib ennast paari abilise kaudu guruna, kes õpetab inimesi õnnelikult elama.

Kui grupp on koos, tõmbab mees ülle oranži hõlsti, manab ette vaga ilme ja hakkab kuriseva hääle ja hindu aktsendiga rääkima eneseabiõpikutest tuttavat juttu. «Teis igaühes elab guru, te peate ta üksnes üles äratama,» manitseb ta oma õpilasi, keda koguneb iga päevaga üha rohkem.

Mees ise vaevleb südametunnistuspiinades. Ta tunneb ennast petise ja valetajana. Teda üllatab inimeste kergeusklikkus. «Kes ma olen?» küsib Vikram-Kumaré – identiteedipiinades, süütundest räsitud lõhestunud isiksus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles