Kaas: kaitseväe arengukava tundub loogiline

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväelased.
Kaitseväelased. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Eesti kaitseuuringute keskuse teadur Kaarel Kaas peab sel nädalal Postimehes esile toodud kaitseväe 10 aasta arengukava kärpekohtasid loogiliseks valikuks.

«Põhisuundumused tunduvad loogilised ja on olnud oodatavad juba mõnda aega,» ütles Kaas ERR Uudistele, lisades, et kui käesoleva aregukava esimest varianti neli aastat tagasi koostati, moodustati edetabel sellest, mida Eestil oleks kõige rohkem vaja tulenevalt võimalikest ohustsenaariumitest.

Tema sõnul seisnes edetabeli loogika selles, et võime, mis on kohal number 1, on kõige prioriteetsem ning ning pärast 12. kohta on ees juba punane joon, ehk selle jaoks raha ei ole.

«Soomusmanöövervõime arendamine oli toona üks nendest projektidest, mis jäi selle punase joone lähedale, masu käigus nihkus joon ülespoole, seega see, et tankide ostmine ära jääb, on igati loogiline,» märkis Kaas.

See, et õhutõrjevõime edasiarendamine ja Jägala linnaku projekt ära jäävad, on Kaasi sõnul üsna ootuspärane, sest mõlemad on väga kallid projektid, staabireformi peab Kaas igati õigustatuks, kaitseringkondade kohta ütles teadur, et neil on mõtet siis, kui need on reaalselt praktikas toimivad asjad, mis sõja korral ka tegelikult on suutelised lahingutegevust juhtima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles