Täna tähistatakse rahvusvahelist inimõiguste päeva

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tibeti pagulaste palvus Dharmsala linnas Indias.
Tibeti pagulaste palvus Dharmsala linnas Indias. Foto: AP / Scanpix

Täna tähistatakse rahvusvahelist inimõiguste päeva ning kogutakse raha pagulaste toimetuleku toetuseks.

«Inimõiguste olukorda näitab kõige paremini see, kuidas koheldakse kõige haavatavamaid,» ütles Eesti Inimõiguste Keskuse juhataja Kari Käsper. «Tagakiusamise tõttu oma koduriigis Eestist varjupaika otsivate inimeste inimõigused on suuremas ohus, sest nad on võõras keskkonnas, mida nad ei tunne ega oska ise oma õigusi kaitsta.»

«Kuigi viimasel ajal on riigipoolne tugi pagulaste toimetuleku osas paranenud, napib siiski olulisi tugiteenuseid, sh keeleõpe, elukoha leidmine, nõustamine töökoha leidmisel, aga ka näiteks abi ravimite soetamiseks,» sõnas Eesti Pagulasabi juhatuse liige Ingi Mihkelsoo.»Paraku need on just need kulutused, mida pagulased ise katta ei suuda.»

Kell 19 tähistavad Eesti Pagulasabi MTÜ ja Eesti Inimõiguste Keskus heategevusliku üritusega «Ma toetan pagulasi» ülemaailmset inimõiguste päeva. Üritus toimub Tallinnas Telliskivi loomelinnaku saalis (Telliskivi 60a) ja sissepääs maksab 3 eurot. Piletitulu läheb pagulaste toimetuleku ja lõimumise toetamiseks.

Kogutud raha kasutatakse uuel aastal käivitatavate eesti keele kursustega ning tööotsingutega seotud kulutuste katteks. Korraldajate lootus on, et annetuste abil saab eesti keelt õppida järgmisel aastal vähemalt viis pagulast.

Heategevusüritusel kõneleb Eestis elav Valgevene poliitpõgenik Andrei Abozau oma loo - miks temast sai pagulane ja mismoodi ta Eestis kohanenud on. Muusikat teevad Savva Terentjev (klaveril) ja Matthew Hyde (kontrabassil) ning DJ Maali (MTÜ Reggae.ee). Pakutakse ka pagulaste poolt valmistatud eksootilisi sööke ning soovijad saavad keha kaunistada hennamaalingutega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles