Tõnis Saarts: reformierakonna hegemoonia kõigub

Tõnis Saarts
, Tallinna Ülikooli riigiteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Peeter Langovits / Postimees

TLÜ poliitikateaduste õppejõud Tõnis Saarts kirjutab, et üks Reformierakonna oluline legitiimsusalus on jäädavalt kokku kukkunud. Selleks oli mõjukas pettekujutelm nn valgetest ja mustadest jõududest.

Veel paari aasta eest polnud kahtlustki, kelle käes on Eestis tõemonopol ja milline partei väljendab «õigete» eestlaste mõtteid: selleks oli loomulikult Eesti Reformierakond. Tänaseks on hegemoonilised suhted pea peale pööratud: põhivooluks on saanud hartalased ning nende poolehoidjad, samas kui peaministripartei üleolevat ja autoritaarset kõnepruuki naeruvääristatakse.

Tõepoolest, üks Reformierakonna oluline legitiimsusalus on jäädavalt kokku kukkunud. Selleks oli mõjukas pettekujutelm nn valgetest ja mustadest jõududest. Teine oravaparteile korralikku toetusbaasi tagav mehhanism, mida võiks kutsuda rahvuslik-liberaalseks konsensuseks, veel töötab. Ent kui kauaks?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles