Juhtkiri: piits lapsevanemale, präänik tuleb ise osta

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Põhjuseta puudumisest, see tähendab «popitegemisest», mille halvim tagajärg on koolist väljalangemine, räägitakse palju. Ent kuigi seadus lubab juba eelmisest aastast koolist põhjuseta puuduvate laste vanemaid trahvida, on seda mõjutusvahendit kasutanud seni vaid üks omavalitsus – Anija vald Harjumaal.

Siit ei tuleks välja lugeda üleskutset hakata tihedalt trahvima. Ometi on see üks, kuigi äärmuslik viis vanemale tema kohustusi meelde tuletada – tagada, et laps koolis käiks, on just vanema ülesanne.

Seadus lubab vanemat karistada rahatrahviga juhul, kui laps on põhjuseta puudunud ühe õppeveerandi jooksul enam kui viiendikust tundidest. Seda on liiga palju selleks, et juhuslik üleannetus nii karmi sanktsiooni alla võiks langeda. Samas tähendab lapse selline puudumine sageli, et peres on muidki probleeme, lapse mured on nende seas vanematel märkamata jäänud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles