Uuring: Eestis ollakse avaliku teenistusega sama rahul kui Põhjamaades

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Eurobaromeetri uuring näitab, et Eesti elanike rahulolu oma riigi avaliku teenistusega on kõrge ning sarnaneb pigem Skandinaaviamaade ja Lääne-Euroopa kui Ida- ja Kesk-Euroopa riikide näitajatega.

Uuringu tarbeks küsitleti Eestis tänavu suvel 1005 inimest, kes hindasid oma rahulolu enda riigi avaliku teenistusega skaalal -10 kuni 10 punkti. Kokku osales uuringus ligi 26 600 inimest 27 Euroopa Liidu liikmesriigist.

Selgus, et enim on oma riigi avalike teenistujate tööga rahul Luksemburgi elanikud (rahulolu indeks 2,4). Teisel kohal on Saksamaa (indeks 2,2) ja kolmandal Rootsi (2,0), järgnevad Taani (1,9), Austria (1,7) ja Soome (1,5).

Eestis on elanike rahulolu indeks 1,2, mida uuringus nimetatakse suhteliselt positiivseks. Selle näitaja poolest sarnaneme Põhja- ja Lääne-Euroopa maadele, eraldudes Kesk- ja Ida-Euroopa riikidest, kus rahulolu avaliku teenistusega on madalam.

Kümnes ELi liikmesriigis on rahulolu indeks madalam kui -3. Need on Kreeka (indeks -7,1), Itaalia (-5,0), Rumeenia (-4,2), Portugal (-3,9), Iirimaa (-3,8), Hispaania (-3,7), Küpros (-3,4), Läti ja Leedu (mõlema indeks -3,2) ning Poola (-3,1).

Euroopa Liidu liikmesmaade elanike keskmine rahulolu indeks oma riigi avaliku teenistuse kvaliteediga oli tänavu -1,5. See tähendab, et rahulolu on viimase nelja aastaga pidevalt langenud – kui 2009. aastal oli indeks -1,2, siis 2010. aastal mõõdeti selleks -1,3 ja mullu -1,4.

Ka Eesti elanike rahulolu on viimaste aastatega langenud, sest varasemate Eurobaromeetri uuringute järgi oli meie indeks 2009. aastal 1,5, tunamullu 1,4 ja eelmisel aastal 1,6 punkti 10st võimalikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles