Tänavapuhastajad tungivad prügiveoturule

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavapuhastuse Aktsiaseltsi juhataja Vello Kink pole ebasoodsate tingimuste tõttu varem  jäätmeveo hangetel osalenud, aga kui Tallinn jätkab kaheosaliste hangete korraldamist, võtab Tänavapuhastuse AS neist kindlasti osa.
Tänavapuhastuse Aktsiaseltsi juhataja Vello Kink pole ebasoodsate tingimuste tõttu varem jäätmeveo hangetel osalenud, aga kui Tallinn jätkab kaheosaliste hangete korraldamist, võtab Tänavapuhastuse AS neist kindlasti osa. Foto: Mihkel Maripuu

Jäätmekäitluses on pöördelised ajad – Tallinn jagas prügiveo hanked kahte ossa, nii et jäätmete äraveole ja käitlemisele tehakse eraldi hanked.


Ja kohe esimene hange tõi seni korraldatud jäätmeveo turul võimutsenud kahele suurele jäätmefirmale pettumuse. Hanke võitis hoopis Eesti Energia, kes tahab Iru elektrijaamas jäätmeid põletada ning pakkus konkurentidest poole odavamat hinda. Aga see pole veel kõik.

Nüüd saavad jäätmeveo konkurssidel osaleda kõik, kes on võimelised jäätmeid vedama, näiteks tänavapuhastusfirmad. Varem polnud see võimalik, sest tänavapuhastajatel polnud jäätmekäitluskohta. Täna korraldatakse konkurss selle peale, kes veab jäätmed kõige odavamalt Iru elektrijaama. Ja see sobib tänavapuhastajatele suurepäraselt.

«Me veame ju praegugi jäätmeid, see pole meile võõras teema. Ja jäätmekonteineritest väiksemate prügikastide tühjendamine on meie jaoks igapäevane asi,» lausus Tänavapuhastuse Aktsiaseltsi juhataja Vello Kink.

Ta meenutas, et aastate eest tahtis Tänavapuhastuse AS ühel korraldatud jäätmeveo konkursil osaleda ning isegi hanke tingimused võeti välja, kuid osalemisest firma siiski loobus. «Meile tundus tookord, et turul olijatel oli tol hetkel suur eelis ja uuel tulijal oleks tulnud teha suuri kulutusi, nii et meie pakutav hind ei oleks tookord olnud konkurentsivõimeline,» rääkis Kink.

Aga kui Tallinna linn jätkab kaheosalisi hankeid, kus jäätmete veole ja käitlemisele tehakse eraldi hanked, siis võtab Tänavapuhastuse AS neist kindlasti osa. «Sel juhul me oleme asjast päris kindlasti huvitatud. Ma leian, et see on päris mõistlik lahendus. Niimoodi tehakse näiteks Saksamaal ja Rootsis, see ei ole midagi uut ja enneolematut. Ja kui inimesel niimoodi prügivedu odavamaks läheb, siis miks mitte,» lausus Kink.

Tänavapuhastajaid oodatakse ka osalema ka teiste omavalitsuste hangetel. Üheksa Harjumaa valda on moodustanud mittetulundusühingu Harjumaa Ühisteenuste Keskus ning selle juht Tõnu Tuppits lubab jäätmekäitluse hanked Tallinna eeskujul kahte ossa jagada ning ka tänavapuhastajad osalema kutsuda.

«Ma kavatsen suhelda transpordiettevõtetega ja küsida, mis on need turupiirangud, mis ei ole neil lasknud jäätmeveo turule tulla. Ja mis tingimustel on nad nõus tulema? Mis teeks nende jaoks jäätmeveo atraktiivseks? Kui rääkida kaheosalistest hangetest, kus transport on eraldi ja töötlemine eraldi, võiks lisaks Eesti Energiale tulla turule teisigi, kes täna ei osale korraldatud jäätmeveo turul,» rääkis Tuppits.

Praegu osalevad omavalitsuste korraldatud jäätmeveo hangetel vaid paar suurt jäätmekäitlusfirmat. Kaheosalised hanked ja omavalitsuste koostöö peaksid Tuppitsa sõnul andma võimaluse ka teistele. Praegu jälgivad Harjumaa omavalitsused põnevusega Tallinna edasisi samme.

«Meist sõltub väga palju. Paljud väiksemad omavalitsused vaatavad praegu, kas Tallinn saab sellega hakkama. Ja siis talitavad meie eeskujul,» ütles Tallinna keskkonnaameti jäätmehoolde osakonna juhataja Kertu Tiitso.

Tallinna uuendused ajasid suured jäätmefirmad nii ärevile, et Eesti Jäätmekäitlejate Liit esitas riigikogu keskkonnakomisjonile ettepanekud jäätmeseaduse muutmiseks. Muudatused näevad muuhulgas ette korraldatud jäätmeveo kaotamise ning kaheosaliste hangete keelamise.

Vormiliselt tekiks jäätmekäitluses küll vabaturg, kuid tegelikult nõuaks turule sisenemine uustulnukalt väga suuri investeeringuid. Tallinna linnavalitsus sellega nõustuda ei kavatse. Abilinnapea Arvo Sarapuu sõnul minnakse selle vaidlusega kasvõi Euroopa kohtusse, kui muu ei aita.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles