Tühjade toolidega auhinnatseremoonia

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sahharovi preemia üks selleaastastest laureaatidest, Iraani jurist Nasrin Sotoudeh.
Sahharovi preemia üks selleaastastest laureaatidest, Iraani jurist Nasrin Sotoudeh. Foto: AFP/SCANPIX

Suured žestid kukuvad Euroopa Parlamendis otsekui reeglina veidi omamoodi välja – kui mais nõuti Ukraina vangistatud peaministri Julia Tõmošenko vabastamist, siis tassisid parlamendiliikmed kohale jonnakalt kaardus plakati, üleeile aga sümboliseerisid Sahharovi mõttevabaduse preemia iraanlastest laureaate tühjad, üsna ebapidulikud toolid, mille peale tseremoonia lõpus asetati raamitud tunnistused.

Toolid jäid plenaarsaalis tühjaks seetõttu, et kummalgi laureaadil pole õigust Iraanist lahkuda – eelkõige naiste ja laste õiguse kaitsnud jurist Nasrin Sotoudeh istub Teheranis Evini vanglas trellide taga, kuueks aastaks vangi mõistetud režissööri Jafar Panahi karistus pole veel jõustunud, kuid võib iga hetk jõustuda. Riigist lahkuda Panahi ei tohi, lisaks on tal keelatud 20 aastat filme teha või intervjuusid enda, käsikirju kirjutada ja intervjuusid anda. «Tegemist on vaimse mõrvaga,» hindas tegu üleeile Strasbourgis pressikonverentsil Prantsuse kinematograafide liidu president, režissöör Costa-Gavras.

«Tuleb küsida, mis on Iraani režiimi sedavõrd hirmutanud, et nad nii tugevalt rõhuvad nõnda patsifistlikku filmitegijat? Panahi teosed pole sõjakad, need on rahumeelsed, põhjalikud, intelligentsed filmid, mis heidavad pilgu Iraani ühiskonnale sügavuti,» lisas samuti üritusel viibinud peadirektor Serge Toubiana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles