Maitse-kasukaks kapsale

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veini, toorjuustu ja koorega: koorestest hapukapsastest võib jääda sõltuvusse.
Veini, toorjuustu ja koorega: koorestest hapukapsastest võib jääda sõltuvusse. Foto: Ragne Värk

Toidublogija Ragne Värk (kokkama.blogspot.com) ütleb, et temagi ei kujuta jõululauda ilma hapukapsata ette. Kõige parem, kui need on ise tehtud ja kokkaja nägu.


Enamasti hapukapsaga muidugi nii ongi, sest selle valmistamisviise on sama palju kui kodusid ja maitseid: mõni hautab neid (vahu)veinis või lisab sortsu kangemat kraami, teine teeb mee, fariinsuhkru või köömnete-kadakamarjadega, kolmas lisab aprikoosi- või õunamoosi, mõni ka kaneeli ja nelki või ürte. «Võimalusi on tohutult, ainsaks piirajaks vaid koka fantaasialend ja maitse-eelistused,» tõdeb blogija.

Ragne Värgi kodus on hapukapsaid tavaliselt hautatud vees või puljongis koos searasva ja suhkru-soolaga. Või siis on neid tehtud tumedas õlles. Esimest varianti eelistas tema vanaema, kelle õhulised kapsad teenisid alati kõrgeima maitsetiitli. Tumeda õllega kapsaid tegi aga isa ja need olid blogija lemmikud – sellised mehised, natuke tumedamad ja hoopis teistmoodi, kergelt karamellise mekiga.

Selge, et ka udupeeneid lisandeid pole ükskõik millise maitsevärviga hapukapsa kõrvale tarvis mõelda. Ikka ahjukartulit, sealiha ja verivorsti nagu kombeks.

Kooresed hapukapsad

Need jõulukapsad erinevad traditsioonilistest selle poolest, et neid on hautatud veinis, koores ja toorjuustus. Kooresed kapsad tekitavad sööjates alati sõltuvust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles