Urve Eslas: BBC vaibale kutsumine

Urve Eslas
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BBC kontor Londoni kesklinnas.
BBC kontor Londoni kesklinnas. Foto: SCANPIX

BBCd on tabanud «korralik kriis» ning tuld annavad nii teised meediaväljaanded kui parteid, kes sõltumatut kanalit oma tahtmise järgi painutada püüavad. Kuid kui BBC iseseisvus peaks valitsuse surve all langema, siis kaob ka tema olemasolu mõte ning see võib olla uuriva ajakirjanduse lõpu algus.

Jah, Briti meedia on kriisis, tunnistas BBC ajakirjanik, kellega Briti Rahvusringhäälingu majas kohtusin. Kuid kriis pole BBC ega kogu Briti meedia jaoks midagi ebatavalist, Briti ühiskond armastavat korralikke kriise, ja osaliselt on see armastus ajakirjanduse enda teene.

«Korralik kriis» on BBCd tabanud skandaal tõepoolest. Veidi üle kuu on möödas päevast, mil vaevalt News Internationali mobiiltelefonide häkkimise skandaali järel hinge tõmmanud Briti avalikkus oli tunnistajaks, kuidas ajakirjanduse kullaprooviks nimetatud BBC õhtune ­uudistesaade «Newsnight» lasi eetrisse pedofiiliajuhtumitest rääkiva, kontrollimata fakte kasutanud loo, milles antud vihjed toori endise kõrge poliitiku kohta – muidugi ekslikult – olid piisavalt selged, et need sotsiaalmeedias mõne minuti pärast välja öeldakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles