«Foorum»: opositsiooni meelest puudub siduv koalitsioonilepe

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Foorum».
«Foorum». Foto: ETV

Opositsioonilise Rahvaliidu esindaja Tarmo Mänd väljendas ETV saates «Foorum» arvamust, et kujunenud majandusolukorra tõttu puudub võimuliidul praegu siduv koalitsioonilepe, kuna kõik teemad, milles kokku lepiti, rajanesid majandustõusu eeldusele.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Jürgen Ligi hinnangul on jutt valitsuskoalitsiooni ühtsuse kõigutamisest II pensionisamba teemaga selge ajakirjanduslik liialdus.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts tõdes, et üksikotsusena on riigipoolne maksete peatamine II pensionisambasse kõigile ebameeldiv otsus, aga olukord riigi rahanduses tuleb kontrolli alla saada. Eelkõige tundis Parts kahetsust selle üle, et Eesti kaotab kogu aeg tempos.

Rahanduskomisjoni aseesimees Tarmo Mänd Rahvaliidust leidis, et II pensionisamba küsimusest kujunes küll koalitsioonile kokkujäämise küsimus. Ta rõhutas, et näiteks kodanik ei saa oma rahalisi kohustusi kaheks aastaks peatada.

Mänd avaldas veendumust, et riik ei taasta kahe aasta pärast oma makseid pensionisambasse ning ühepoolne maksete peatamine kui kokkuleppe peatamine tähendab inimeste jaoks põhiseaduslikku riivet.

Ligi leidis, et ühine pingutus aitab inimestel üle saada usaldusriive probleemist.

Esimesele vaatajaküsimusele: «kas jätkate vabatahtlikult II samba makseid?» vastas jaatavalt 43,4 ja eitavalt 56,6 protsenti televaatajatest.

Ettepanekust tõsta töötuskindlustusmaksu 3,7 protsendini rääkides leidis Parts, et igasugune maksutõus on majanduskriisi olukorras julm otsus, millel võib olla väga laastav mõju.

Ta kinnitas, et valitsus ei ole ühtki maksutõstmise otsust langetanud, kuid arutelud ilmselt jätkuvad.

Tarmo Mänd avaldas kahetsust, et valitsus on jätnud mulje, et ei kavatse töötukassa probleemide lahendamisse sekkuda ning jätab selle temaatika tööandjate ja ametiühingute lahendada.

Sotsiaaldemokraatide parlamendirühma esimees Eiki Nestor ütles, töötukassas on kaks kassat, ühte maksavad töötajad teise tööandjad.

Nestor sõnas, et kui need osapooled ütlevad, et nad on nõus hüvitiste nimel rohkem maksma ja siin ei ole riigil midagi öelda, kui nad ütlevad, et nad ei ole nõus maksma, siis peaks riik sekkuma.

Jürgen Ligi ei nõustunud sellega, et valitsuskoalitsioon ei tunnista endale olukorra tõsidust. Tema sõnul areneb olukord sellise kiirusega, et ka meie naaberriigid ei jõua piisavalt kiirelt reageerida.

Juhan Partsi sõnul on vaja maikuus teha väga raskeid otsuseid edasiste kulutuste kokkuhoiu küsimuses, samas viitas ta, et just siis käib europarlamendi valimiste kampaania.

Saates teiste külaliste poolt korduvalt tulevaseks rahandusministriks tituleeritud Nestor ütles, et mingil hetkel võib rahandusministeerium majandusolukorda arvestades tulla välja ka maksude tõstmise ettepanekuga.

Saate teisele küsimusele, kas inimesed nõustuvad töötukindlustusmaksu tõusuga 3,7 protsendile, vastas 75,8 protsenti televaatajaist eitavalt ning vaid 24,2 protsenti jaatavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles