Karm aeg vajutab oma jälje ka disainile

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parima ühiskondliku interjööri preemia pälvinud Jan Graps (vasakult) ja Ken Ruut ning näituse «Iseolemise tahe. 90 aastat Eesti Vabariiki» üks autoreid Oliver Soomets.
Parima ühiskondliku interjööri preemia pälvinud Jan Graps (vasakult) ja Ken Ruut ning näituse «Iseolemise tahe. 90 aastat Eesti Vabariiki» üks autoreid Oliver Soomets. Foto: Artur Sadovski

Arhitektuuri- ja disainigaleriis, kus on üleval näitus «Eesti parimad interjöörid ja disain 2008», anti eile üle Eesti Sisearhitektide Liidu (ESL) aastapreemiad.


Auhinna pälvisid Starmani teeninduskeskuse, restoranide La Bottega ja Chedi ning näituse  «Iseolemise tahe. 90 aastat Eesti Vabariiki» kujunduse autorid ning nagi «Ulukid» disainerid.

ESL on aastapreemia-väärilisi töid valinud juba 32 korda. Tänavusele konkursile laekus 36 tööd, mille seast jäi žürii (esimees Tiina Mang, liikmed Kärt Loopalu, Tiiu Truus, Kalle Vellevoog, Aadam Kaarma, Liina Jänes ja Ivo Nikkolo) preemiasõelale viis. 

Parima ühiskondliku interjööri preemia pälvisid Jan Graps ja Ken Ruut Starmani teenindusbüroo kujunduse eest. Tiina Mangi sõnul mõjub töö värskelt ja originaalselt. «Oskuslikult valitud värvide ja materjalide kooslus mõjub koduselt, olles siiski ühiskondlik ruum. Tehtud hea tunnetusega,» märkis Mang.

Söögikoha preemia sai Toomas Korb restorani Chedi eest. «Kaasaegses võtmes korrektselt rahvuslikel teemadel lõpuni lahendatud nauditavas tervikus on detailidele piisavalt tähelepanu pööratud,» kommenteeris žürii esimees.

Aus lähenemine väärikale ruumile restorani La Bottega kujunduses tõi ajaloolise interjööri preemia Pille Lausmäele ja Kerli Lepale. Hindajaid võlus selgelt eristatava eheda vana ja praegu ruumile juurde lisatu rahulik kooslus.

Näitusepreemia anti ajaloomuuseumi väljapaneku «Iseolemise tahe. 90 aastat Eesti Vabariiki» autoreile Inga Raukasele,  Oliver Soometsale, Eva-Maria Gramakovskile ja Tuuli Aulele büroost ArhitektuuriAgentuur.

Nüüdisaegselt nutika plaanilahendusega näituse kujundusel, mis haarab vaataja otsekui labürinti ja viib ta ajaloo sisse, on sügav alltekst, mis peaks nii noortes kui vanades ajaloohuvi äratama, põhjendas žürii oma otsust.

Esemepreemia pälvisid Janno Roos ja Andres Labi põdrasarvi meenutava nagi eest, mille teostuses on aimata lustlikku ja stambivaba lähenemist. «Praegune aeg nõuabki lihtsaid ja nutikaid, aga  kauneid lahendusi   sisearhitektuuris ja disainis,» sõnas žürii liige Tiiu Truus.  

Sisearhitektide Liidu aastapreemiad

Ühiskondliku interjööri preemia:
Starmani teenidusbüroo – autorid Jan Graps, Ken Ruut

Ajaloolise interjööri preemia:
Restoran La Bottega – autorid Pille Lausmäe, Kerli Lepp

Söögikoha preemia:
Restoran Chedi – autor Toomas Korb

Esemepreemia:
Unikaalese «Ulukid» – autorid Janno Roos, Andres Labi

Näitusepreemia:
«Iseolemise tahe. 90 aastat Eesti Vabariiki» – autorid Inga Raukas, Oliver Soomets, Eva-Maria Gramakovski, graafika ja trükised Tuuli Aule

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles