ERR: ringhäälingumuuseumis unikaalset televiisorit enam tööle ei panda

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eest ringhäälingumuuseumis Türil käivitati unikaalne museaal - 1930. aastatel Tartus ehitatud peegelkruviga kaugnägemisaparaat, mille ehitamise ja kasutamise kohta Eestis seni andmed puudusi.

Oma isa valmistatud unikaalse televiisori kinkis muuseumile tartlane Andres Ansip, vahendas ERR Uudised «Aktuaalsetkaamerat».

Eesti ringhäälingumuuseumi direktori Juhan Sihveri sõnul ei julgenud ta esialgu uskuda, et midagi sellist 1930. aastatest tänaseni säilinud on, aga kui aparaat üle vaadati, oli kohe selge, et tegemist on tõesti üliunikaalse peegelkruviga kaugnägemisaparaadiga.

Tallinna ülikooli insener Mati Tähemaa ütles, et seda hakklihamasinat meenutavat aparaati on esmapilgul päris keeruline televisiooniga seostada, nagu on keeruline selgitada ka selle tööpõhimõtet.

Haruldast seadet saab tulevikus näha ringhäälingumuuseumi püsiekspositsioonis, kuid külastajate tarvis seda enam tööle ei panda, küll aga saab eksponaadi juures olema videopilt sellest, kuidas selline asi töötas ja kuidas ta pilti näitas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles