Juhtkiri: Tartu Postimehelt direktor Lukasele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas.
Tõnis Lukas. Foto: Pm

Eesti Rahva Muuseumi uueks direktoriks järgmiseks viieks aastaks valiti senine riigikogu liige Tõnis Lukas mäekõrguse eduga ülejäänud viie kandidaadi ees. Kuigi Eestis pole ühtegi tõsiselt võetavat mäge, tuleb direktoril kogu maailmale selgeks teha, et mägedeta maa rahvas on täis imelist väge, mille ainelised ja vaimsed tunnismärgid on sajandi jooksul kogutud tema hallatava asutuse katuse alla ja hoidlatesse.

See pole kerge ülesanne, sest meie omalgi maal leidub küllalt neid, kes pole selle muuseumi ühegi senise asupaiga uksest kordagi sisse astunud ja kes teavad rahvusvarana ainult käpikuid või vankrirattaid. Et Tõnis Lukas uueneva muuseumi mäe otsa upitamisega hästi hakkama saaks, annab Tartu Postimees talle mõned soovitused ka omalt poolt.

1. Kõike, mida on aegade jooksul kogutud ja uuritud, tuleb üha rohkem mõtestada praeguste ja tulevaste põlvkondade jaoks – et iga eestlane teaks ja tajuks oma juuri, oma esivanemate eluolu ja vaimumaailma kujunemist ning muutumist eri aegade (võimude) ja ajaloosündmuste keerises, mõistaks eesti rahvuse eri- ja omapära maailma suurte ja väikeste rahvaste seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles