Villu Otsmann: tervise ja raha vaba konkurents

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villu Otsmann
Villu Otsmann Foto: Erakogu

Konkurentsiõiguse asjatundja Villu Otsmann kirjutab, et eestlase õigus tervisele sisaldab endas nõuet riigile kasutada mingitki meedet apteekide ülemäärase konkurentsi ärahoidmiseks.

Selle aasta kevadel müüdi kunstioksjonil läbi aegade kõrgeima hinnaga Edvard Munchi maal «Karje». See kujutab pead käte vahel hoidvat agoonias inimest avatud suu ja «tühjade» silmadega punase taeva taustal, sümboliseerides eksistentsiaalset ängi ja kaasaja lootusetust. Selle maali saamisloo taustana võib näha kunstniku tiisikusse surnud ema ja õe hääbumist koduses haigetoas. Tänapäeva ravimid on tuberkuloosi tapvale mõjule piiri pannud, kuid selle resistentsus teeb arstidele ja apteekritele jätkuvalt muret.

Lisaks meditsiinilistele piiridele on olulised õigus ja poliitika. Ravimisektori raha- ja konkurentsiteemades on otsustav osa riiklikul ravimite rahastamisel ehk soodusravimitel, riigi hinnakokkulepetel tootjatega (otsustav ravimite hinna osas), hulgi- ja jaemüügi juurdehindlustel, asutamispiirangutel jne. Kõik see on poliitiliselt otsustatud ja õigusega reguleeritud. Asutamispiirangute osas on õiguskantsler oma ettepanekus riigikogule leidnud, et need rikuvad ettevõtlusvabadust. Viimane on otsustanud seda toetada ning võtta ülesandeks algatada seaduseelnõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles