Estonias esietendub ballett «Kolm musketäri»

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ballett «Kolm musketäri».
Ballett «Kolm musketäri». Foto: Rahvusooper Estonia

Neljapäeval, 23. aprillil jõuab Rahvusooper Estonias koostöös Northern Ballet Theatre'i


loomingulise meeskonnaga lavale David Nixoni ballett «Kolm musketäri», mille aluseks on Alexandre Dumas' samanimeline romaan.

Helilooja Malcolm Arnoldi muusikale seatud ballett esietendus 2006. aastal Inglismaal, kus see võitis nii publiku kui kriitikute südamed ja sai mitu nimekat auhinda, vahendas Estonia pressiesindaja.

Lavastuse koreograaf David Nixon omandas tantsuhariduse kodulinnas Ontarios ja Kanada Riiklikus Balletikoolis. Pärast täiendamist Euroopas sai temast Kanada Rahvusballeti esitantsija ning hiljem esitantsija ja koreograaf mitmetes maailma mainekates teatrites.

1994. aastal sai David Nixonist BalletMeti kunstiline juht Columbuses, kus ta kuue aasta jooksul tõi välja 16 maailmaesietendust ja 15 esietendust. Northern Ballet Theatre’is alustas David Nixon 2001. aastal ja «Kolm musketäri» on üks paljudest
populaarsetest teostest, mis ta seal lavale on toonud.

«Minu balletis ei ole raamatu põhjal näpuga järge aetud. Nagu raamatuski, on keeruliste suhteliinidega lugu värvikate tegelaste kõrval teisejärguline. Rohkem jäävad meelde legendaarsed musketärid, romantiline kuninganna Anna, kaunis ja ohtlik mileedi ning d’Artagnani ja Constance’i armastuslugu. Ballett jääb nendele sündmustele truuks ja inimestel on võimalus nautida suurepärast teatriõhtut,» ütles koreograaf David Nixon.

«Balleti muusika on väga inglisepärane ja varieerub kammermuusikast sümfoonilise ning balletimuusikast filmimuusikani. See on elav ja dramaatiline ning selle järgi on kerge tantsida,» lisas ta.

Arvukatest külaskäikudest Louvre’i ja Versailles’sse inspiratsiooni saanud lavakujundus on Šoti kunstnikult Charles Cusick Smithilt. Luua tuli väga palju tegevuspaiku – eriilmelisi linnu, ehitiste fassaade ja interjööre. Väljakutseks oli tema sõnul näiteks Calais’ sadama ja Prantsuse kuningapalee hiilguse kujutamine laval. Valguskujunduse on lavastusele teinud David Nixon ja Tiit Urvik.

Vaprate musketäride rollis on laval Sergei Upkin, Artjom Maksakov, Aleksandr Prigorovski, Viktor Jelissejev, Jegor Zdor, Anatoli Arhangelski, Anton Rzanov, Andrei Mihnevitš, Maksim Chukarjov ja Gena Germanovich.

Constance'i osa tantsivad Eve Andre, Olga Malinovskaja ja Heidi Kopti ning leedi Winterit Marina Chirkova, Marika Muiste ja Kaja Kreitzberg. Etendusi dirigeerivad Jüri Alperten või Mihhail Gerts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles