Jõhvi pole Ahtmega ühinemise plaani maha matnud

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahtme tuhamäed.
Ahtme tuhamäed. Foto: Egert Kamenik

Jõhvi valla uues arengukavas nähakse Jõhvit aastal 2025 oluliselt suurema asumina, millega on liitunud ka Kohtla-Järve Ahtme linnaosa.

«Omal ajal sai see volikogu tahtel arengukavasse sisse pandud ja uut arengukava koostades jäeti see alles,» pole Jõhvi abivallavanema Vello Juhkovi sõnul Jõhvi ja Ahtme võimaliku ühinemisega tõsisemalt tegeldud, kirjutab Põhjarannik.

Rahvastiku prognoosi kohaselt kasvaks liitumise järel pensionäride osakaal; maksumaksjate hulga tõus aga ei oleks kaugeltki nii suur. «Selliste asjade puhul oleks vaja alustuseks teha majandusarvestused, mida seni pole keegi teinud.»

Vallavanem Tauno Võhmar ei pea selliseid uuringuid ja arvestusi määravaks ning leiab, et kui eksisteeritakse külg külje kõrval, tuleks ühiseks tõmbekeskuseks ära ühineda ja nii annaksid nad ka finantsilise keskuse mõõdu välja.

Ta tunnistas, et Ahtme on vananev linnaosa ja sotsiaalkulusid tuleks omavalitsusüksusele pigem juurde. «Samas on meil palju ühist, kommunikatsioonid näiteks. Ja kui valmib uus gümnaasium, siis see toidab ära nii Jõhvi kui Ahtme.»

Võhmar loodab, et Ahtme ja Jõhvi ühinemine ei ole väga kauge tulevik. «Viie aasta pärast võiks see küps olla ja kui see oleks ainult minu teha, siis ma teeksin ära küll, see oleks loogiline ja mõistlik samm.»

Samas tunnistas Võhmar, et valimisteni on jäänud vähem kui aasta ning otsustama hakkavad need, kes siis valituks osutuvad – ja kellel võivad olla teistsugused mõtted ja eesmärgid.

Jõhvi ja Ahtme ühinemine oli kõneaineks juba päris sajandi alguses, kui maavalitsus pidas suures haldusreformi tuhinas vajalikuks lähikümnendil seda ühinemist ette valmistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles