Kaarel Tarand: selle lõbu nad maksavad kinni

Kaarel Tarand
, Sirbi peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Tarand.
Kaarel Tarand. Foto: Tairo Lutter

Sirbi peatoimetaja Kaarel Tarand kirjutab, et nagu me sõjaline julgeolek käib kaugete maade ja rahakottide kaudu, peaks seda käima ka rahvuskultuur ehk vaimne julgeolek.

Sadakond aastat tagasi suutsid noor­eestlased oma rahvuskaaslasi enda silme ette täisväärtuslike eurooplastena manada täitsa vabalt. Vaevalt võiks neil raskusi tekkida XXI sajandi alguse eestlaste ettekujutamisel ühinenud Euroopa tippjuhtidena. Iga rahva paremad pojad oskavad saatust sajandikese ikka ette näha või kujundada.

Tuglas esitleb aastal 1915 novellis «Maailma lõpus» erakordse tõetruudusega keskmise eesti mehe potentsiaalseid kannatusi soolise võrdõigluslikkuse voliniku käes. Sama aasta kolumnis «Masin masina vastu» kirjeldab Tammsaare märkimisväärselt täpselt militaartehnoloogia võlusid (USA lennuväe droonide tegevust Afganistanis, näiteks) ligi sajand hiljem. Ja mida ütleski meister Suits juba «Elu tules»?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles