Riina Raudne: alkotööstus kujundab moraali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riina Raudne
Riina Raudne Foto: Erakogu

Ehkki Eesti mehed surevad suures osas alkoholi ja tubaka tõttu ligikaudu kaheksa aastat varem kui Lääne-Euroopa mehed, peetakse purju joomist ja alkoholi laialdast kättesaadavust Eestis oluliseks «vabaduseks» ning võimalikke piiranguid kiputakse käsitlema kui riigi sekkumist isiku enesemääramisse.

Alkoholipoliitika eesmärk vähendada tarbimist kümnelt liitrilt elaniku kohta kaheksale ei hakka suurema osa Eesti täiskasvanute elus eriti tunda andma. Küll aga ohustab alkoholituru oodatav vähenemine (peamiselt liigjoomise ja alaealiste arvelt) tööstuse kasumlikkust. Viimaste nädalate vaidlus ei käi seega mitte täiskasvanud tarbija valikute, vaid alkoholi turunduse piiramise üle.

Kodumaise alkoholituru ja ärihuvide kaitseks korratakse tihti väidet, et mõjusas alkoholipoliitikas piiramine ja keelud üksi ei aita. Keeldude asemel olevat tarvis hoopis ühiskonna väärtushinnanguid ja moraali muuta. Mõelgem kriitiliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles