Kohtutäiturid saavad hakata arestitud vara müüma e-oksjonitel

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Riigikogu võttis selle aasta viimasel korralisel istungil vastu seadusemuudatused, mis võimaldavad kohtutäituritel hakata arestitud vara müüma elektroonilistel oksjonitel.

Muudatused näevad ette vara müügiks kasutatavate e-oksjonikeskkondade nõuded ja täpsustavad oksjonite korraldust, sealhulgas nende pikkuse määramist ning seda, kui kaua peab olema võimalik senist parimat pakkumist üle pakkuda. Samuti käsitlevad muudatused tagatisraha ja ostuhinna tasumist ning käitumist tehniliste tõrgete korral.

Kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koja loodav elektrooniline oksjonikeskkond võetakse kasutusele järgmisel aastal. Samas jääb täiturile võimalus valida enampakkumise korraldamiseks ka mõni teine oksjonikeskkond tingimusel, et e-oksjoni läbiviimisel järgitakse seaduse nõudeid. E-oksjonil osalemiseks tuleb ennast registreerida ja tasuda registreerimistähtaja jooksul tagatisraha, mida kohtutäituril on võimalik küsida nii vallas- kui kinnisasja müügi puhul.

Peale selle lihtsustab seadus väikese väärtusega vallasasjade müümist. Nii näevad muudatused ette võimaluse müüa ilma sissenõudja või võlgniku avalduseta vallasasju, mille väärtus ei ületa 100 eurot, või korraldada nende müümine näiteks komisjonikaupluse kaudu.

Seadus loob aluse ka avalik-õiguslike nõuete automatiseeritud töötlemiseks alates 2014. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles